Solunum durması halinde yapay solunum vakit kaybedilmeden yapılmazsa bu durumda kalp duracaktır. Kalp durması büyük atardamarlardan nabız alınamaması halidir. Bu durumda 5 dakika içerisinde müdahale edilmesi gerekmektedir. Yoksa hastada beyin hasarı meydana gelir.
Temel Yaşam Desteği Nedir, Nasıl Uygulanır?
Temel yaşam desteği hayat kurtarmak amacı ile yapılmaktadır. Solunumu durmuş olan ve yaşam belirtileri olmayan kişilere yapay solunum uygulanarak ciğerlere hava gitmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında dış kalp masajı yapılarak akciğerlere oksijen geçişi sağlanmalıdır.
Temel yaşam desteği uygulanırken çevreden birini görevlendirerek 112'yi araması söylenmelidir. Boğulmada ya da travma halinde ilk yardımcının 5 tur müdahaleden sonra kendisinin 112 acil servisi araması gerekir.
Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan meydana gelmektedir. Bunlar;
1. Halka: Sağlık kuruluşlarına haber verilmesi
2. Halka: Olay yerinde gerçekleştirilen temel yaşam desteği
3. Halka: Gelen ambulans ekiplerinin müdahalesi
4. Halka: hastanenin acil servisinde yapılan müdahale
ABC Basamakları ve Sıralaması Nasıldır?
İlk yardımın ABC'sinin bilinmesi oldukça önemlidir. Öncelikle hastanın bilinci kontrol edilir. Bilincin kapalı olması halinde ise ilk yardım ABS basamaklarının uygulanması gerekmektedir.
A: Öncelikle kişinin hava yolunun açık olup olmadığı kontrol edilir.
Solunum değerlendirmesi yapılır. (Bak-dinle-hisset)
Dolaşım değerlendirmesi yapılır. (kişinin canlılık belirtileri değerlendirilmektedir.)
Bilincin kapalı olması halinde mutlaka solunum yolunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi bilincin gitmesi halinde dil geriye kaçabilir veya yabancı bir cisim solunum yolunu kapatabilir.
Öncelikle ağız içinin kontrol edilmesinin ardından kişiye baş-çene pozisyonunun verilmesi gerekmektedir. Kişinin hava yolunun açılmasının ardından bak-dinle-hisset yöntemi ile kişinin solunumunun değerlendirilmesi gerekmektedir.
2024-11-05 18:00:21