Eğitim >> Milliyet Eğitim


Tam Yargı Davası Nedir, Özellikleri Nelerdir? Tam Yargı Davasını Kimler Açabilir?


Link [2022-07-04 19:00:20]



Kısaca idari açıdan açılan dava ile beraber maddi ve manevi zararın karşılanması durumu, tam yargı davası şeklinde bilinir. Bu konuda idare üzerine açılan bir davadır ve özel hukukta tazminat davasına benzetilebilir.

Tam Yargı Davası Nedir?

İdare açısından karşı tarafın maddi ve manevi zararını karşılama amaçlı açılan dava Tam yargı davasıdır. Doğrudan için idareye karşı açılır ve idarenin işlemi ile eylemi karşısında ortaya çıkan zararı karşılar.

Tam Yargı Davası Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak idarenin herhangi bir işlemi veya eylemi karşısında açılan bir davadır. Yani bu doğrultuda idari dava olarak ifade edilir. Tam yargı davası ile iptal davası olarak iki farklı şekilde ele alınabilir. Maddi ve manevi açıdan idari duruma karşı zararın karşılanması için gerçekleşir. Genel çerçevede en fazla bir yıl, yani 365 gün içerisinde sonuçlanması gerekir.

Tam Yargı Davasını Kimler Açabilir?

İdarenin eylemleri ve işlemleri karşısında hakları yenen her birey, tam yargı davası açma hakkına sahiptir. Bu davayı açmak suretiyle hem maddi hem de manevi açıdan haklarını geri alma imkanı elde eder. Doğrudan haklarının ihlali olduğunu düşünen her bireyin, yıl içerisinde açabileceği davalardan biridir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 07:58:06