Eğitim >> Milliyet Eğitim


Talep Esnekliği Nedir, Kaç Olmalıdır? Talep Esnekliği Örnekleri...


Link [2022-03-16 20:11:09]



Talep esnekliği, bir malın fiyatında olan %1lik değişimin talep edilen miktarda % kaç değişime sebep olduğunu ölçmektir. Fiyat değişikliğinin karşısında tüketicilerin bu değişime karşı aldıkları malların miktarını değiştirerek verdikleri tepki kısaca talep esnekliği demektir.

Talep Esnekliği Nedir, Kaç Olmalıdır?

Talep esnekliği, bir malın fiyatındaki değişime karşı tüketicinin satın aldığı maldaki miktarı değiştirmeleri anlamına gelir. Talep edilen ürün miktarında % kaçlık bir değişim olduğunu hesaplayarak talep esnekliğini hesaplamak da mümkündür. Fiyat değişikliğine karşı tüketici bu değişikliğe tepki verir ve aldıkları malların adetini ya da çeşidini azaltır. Bu talebin fiyatı ile ölçülür ve buna da talep esnekliği adı verilir. Talep esnekliğinin 1'den büyük olması miktardaki değişim fiyattaki değişimden fazla anlamına gelir. 1'e eşit olması değişimin ve miktarın aynı olduğu anlamına gelir. 1'den küçük olması ise miktardaki değişimin fiyattaki değişimden az olduğu anlamına gelir.

Talep Esnekliği Örnekleri

Talep esnekliği örneklerine zorunlu ihtiyaçların girmesi yanlış olur. Ekmek ya da su gibi zorunlu ihtiyaçlar için talep esnekliği hesaplaması yapılmaz. Kıyafet fiyatlarındaki artışa bakarak satılan ürün miktarlarını da karşılaştırarak ürünlerin fiyatı yükseldiğinde tüketici ne kadar almaktan vazgeçiyor tespit etmek ve talep esnekliğini hesaplamak mümkündür.



Çok Okunanlar

2024-09-24 01:25:11