Siyaset >> Milliyet Siyaset


Tahran'da 3'lü zirve! Erdoğan: Terörü Suriye'den söküp atacağız


Link [2022-07-19 21:46:19]



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Reisi arasında Tahran'da Türkiye-İran-Rusya üçlü zirvesi gerçekleştirildi. Liderler görüşme sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:PKK-YPG TERÖRÜ ORTAK MESELEMİZ

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: İstişarelerimizde Suriye'deki durumu ele aldık. Çatışma ortamının sona ermesi için birlikte atacağımız ilave adımları değerlendirdik. Çözümün önünü açacak en etkili çözüm Astana'dır. Terörle mücadele öncelikli konumuz olarak yer aldı. Rusya ve İran'dan beklentimiz bize destek olmasıdır. PKK/YPG Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşıdır. Terör örgütleri arasında fark görmüyoruz. Terör örgütleri ile mücadelemiz nerede ve kim tarafından desteklendiğine bakılmaksızın sürecektir. Siyasi süreçte gelinen noktaları etraflıca ele aldık. Anayasa çalışmalarının somut sonuç doğurması zaruri. Ancak Suriye rejimi bu konuda uzlaşmaz bir tutum içinde. Suriye'de çözüm çabalarımızın merkezinde yaşanan insani dram yer alıyor. Zirve toplantımızda İdlib'deki durumu değerlendirdik. 500 bin Suriyeli kardeşimiz ülkelerine geri dönmüştür.

REİSİ'NİN AÇIKLAMALARI

Reisi'nin açıklamaları şöyle: Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne vurgu yaptık. ABD'nin Fırat'taki varlığı kabul edilebilir değildir. Suriye'de terörizm endişeleri ve sıkıntıları önemli sorunlar. Bütün ülkelerin iradesi ve azmi önemli. Terörizm ile mücadelede iş birliği vurgusu yaptık. Bütün taraflar Suriye'nin ekonomik sıkıntılarının giderilmesinin önemini vurguladı.Suriye mazlum halkına insani yardımların ulaştırılmasının önemi vurgulandı. Astana formatı başarılı bir formattır. Bundan sonra da devam edecektir. İran-Türkiye ve Rusya ve diğer ülkelerin bizimle işbirliği yapması da önemlidir. Suriyeli mültecilerin de bir an önce kendi ülkelerine dönmesi lazım. Onların oraya yaşaması için alt yapıların tamamlanması lazım.Bir sonraki toplantıyı Rusya’da yapacağız. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

PUTİN:SURİYE'DE TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ

Putin'in açıklamaları şöyle: Çok verimli ve kapsamlı bir görüşme oldu. Suriye'deki işbirliğimizin kilit noktalarını değerlendirdik. Suriye'de normalleşme için kararlı olduğumuzu teyit ettik. Suriye krizi diplomatik yöntemlerle çözebilir. Suriye krizinin diplomasi ile çözümünde hemfikiriz. Suriye'nin kaderini dışarıdan bir reçete olmadan Suriyeliler kendileri belirlemelidir. Fırat'ın doğusu Suriye hükümetinin kontrolünde olması.Biz İran ve Türkiye ortaklarımızla koordinelibir şekilde anayasa çalışmalarına destek vereceğiz. Suriye'de terörizm seviyesi son yıllarda düşüyor. Biz Suriye'de terörizm ile mücadelede hemfikiriz.Astana formatında dışişleri bakanları toplanacak. Enerji sanayi gibi alanları inceledik.

Erdoğan ile görüşmemizde Türkiye Rusya iş birliği dinamik şekilde gelişmektedir. İstanbul'da yapılan görüşmelerin neticeleri memnuniyetle karşılandı. Bir sonraki Astana zirvesi Rusya'da yapılacaktır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ NET MESAJLAR

Liderler görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: Bu formatta 2019 yılında Ankara'da bir araya gelmiştik. Önümüzdeki dönemde daha çok görüşme fırsatı bulacağız. Astana platformu etkin çözümler üreten ve adımlar atabilen yegane bir oluşumdur. Terör örgütleri ile mücadelemiz her daim sürecektir. Milli güvenliğimize kast eden şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız. Rusya İran'dan beklentimiz Türkiye'ye destek olmalarıdır. Suriye'nin huzuru ve toprak birliği karşısındaki en büyük tehdit terör belasıdır. PKK PYD terör eylemlerine devam ediyor. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik bölgeden tamamen sökülüp atılması olacaktır. Onurlu geri dönüşler de Astana'nın önemli gündemlerinden biridir. Terör örgütlerinin aldıkları dış destek ile Suriye'nin bölünmesi sürecine katkı sağlıyor. Tel Fırat ve Münbiç terör yatağı haline dönüştü.

Sözler yaralara derman olmuyor. PKK-YPG unsurlarının sınırımızdan en az 30 km öteye çekilmesi gerek. Zamanında yapılan mutabakatların gereğidir. Ancak bunlar hala gerçekleşmemiştir. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan 9. toplantının ertelenmesi üzücüdür. Rus dostlarımızın toplantı konusunda bazı endişleri olduğunu biliyorum. Bu zamana kadar düzenlenen 8 toplantıdan bir sonuç alınamadı. Beraberce tesis ettiğimiz bu sürecin geriye gitmesi, Astana mekanizmasının sorgulanmasına yol açmaktadır.

Alıntı Metni

"ONURLU GERİ DÖNÜŞ TEMİN EDİLEMELİDİR"

İdlib'de sukunet varsa bu Astana'nın başarısıdır. Idlib'deki ateşkesin ihlal edilmemesi bu bakımdan önemlidir. Sivil yerleri hedef alan saldırılar, siyasi süreci baltalıyor. Mutabakatlarımız çerçeversinde her türlü tedbiri alıyoruz. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli kardeşimizi geçici olarak misafir etmektedir. Suriyelilerin topraklarına huzurlu, onurlu geri dönüşü temin edilmelidir. Türkiye'nin terörden temizlediği 500 binden fazla Suriyeli geri döndü. Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin sadece bizim tarafından yüklenilmesini beklemek adil değildir. Suriye'nin kuzey batısındaki durum özellikle dikkat çekiyor. Suriyeliler yardıma her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor. Türkiye sınır ötesi ve çizgi ötesi olmak üzere tüm destekleri vermiştir. BM yardımlarının sürdürülebilir yardımları, krizi önleyebilecek yegane yoldur. Zirvenin Suriye için barış, huzura katkı sunmasını temenni ediyorum.Değerli dostum Putin'in müteakip zirvemize ev sahipliği yapma teklifini memnuniyetle karşılıyorum.

REİSİ: SURİYELİLERİN KADERİNE SURİYELİLER KARAR VERMELİ

ABD'nin Suriye'deki varlığı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Reisi, “ABD, Suriye halkına yönelik ağır yaptırımlar uyguladı ve bu Suriye’de istikrarın sağlanmasını engelledi. Suriye’de savaş yoluyla istediklerini elde edemeyenler tek taraflı yaptırımlar uygulayarak hedeflerine ulaşmak istiyorlar. ABD’nin Suriye’deki bu hukuka aykırı varlığı Suriye’yi istikrarsızlaştırıyor. Siyonist rejimin Suriye topraklarını yok sayma ve bazı haklarını elinden alması bu istikrarsızlığı arttırmaktadır. Aynı şekilde uluslarası hukuku da yok saymaktadır. Umut ediyorum ki bu toplantımızda yapıcı kararlar alınsın ki Suriye’deki istikrar geri dönsün” dedi."Tüm yabancı güçler Suriye’den ayrılmalı"

Suriye’deki yabancı güçlerin bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyleyen Reisi, “ABD, Suriye’nin doğal kaynaklarını yağmalıyor. ABD, Suriye’nin doğal kaynaklarını yağmalıyor. Tüm yabancı güçler Suriye’den ayrılmalı. ABD, en kısa zamanda Suriye’yi terk etmelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğü ile milli egemenliğinin korunması ve bölge ülkeler arasında siyasi çözümün sağlanması gerektiğini vurguluyoruz. Bağımsız bir Suriye sadece oradaki halkın sıkıntılarını gidermeye yardımcı olmayacak aynı zamanda komşu ülkelerin de sıkıntılarını giderecektir. İran olarak güçlü bir şekilde Suriye ve Suriye halkını desteklemeye devam edeceğiz. Suriyelilerin kaderine Suriyeliler karar vermeli” ifadelerini kullandı. Mülteci konusuna da değinen Reisi, “Suriye’de mülteciler önemli bir konu. Suriyelilerin evlerine dönmeleri için bölge ülkeler olarak yardımcı olmalıyız. Suriyeli mültecilerin sorunlarını anlıyoruz ve bu konuda yardım etmeye hazırız” dedi.

PUTİN: MÜLTECİLER KONUSUNDA ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran'ın başkenti Tahran'daki Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'nin basına açık kısmında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Öncelikle ben İran Cumhurbaşkanına teşekkür ederim. Çünkü Astana sürecindeki 7. Zirve ve yüz yüze görüşme bizim için önemliydi. Bu görüşmede Suriye’de yaşanan sorunları da gözden geçirdik. Genel olarak baktığımızda Türkiye, Rusya ve İran’ın, Suriye çalışmaları önemlidir. Bizim tarafımızdan bakıldığında ise sivillere karşı kullanılan güç azaldı. Astana Zirvesi, Suriye’de tamamen çözüm bulana kadar devam etmeli. Ayrıca bizim prensiplerimiz var. Bağımsızlık, Suriye için çok önemli ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürmekte bizim için önemlidir. Üçlü görüşmelerin ilerlemesi de önem arz ediyor” dedi.“ABD ve diğer ülkeler, Suriye’nin değerlerini çalmaya devam ediyor”

Sözlerinin devamında Suriye’nin egemenliğine dikkat çeken ve bu konuda batılı ülkelerin Suriye’deki politikalarını eleştiren Putin, “Suriye konusundaki diyaloglarımızla, Suriye halkının kendi inisiyatifiyle karar almasını sağlamamız lazım. O yüzden anayasa komisyonu oluşturulmuştu. Suriyeliler kendi aralarında anlaşmalı. Bağımsız ülkelerin geleceğini kurmak için bazı adımlar atılmalı. Suriye’de uluslararası terör ocaklarını söndürmek için çabalarımız sürecek. Şunun altını çizmek isterim ki, Suriye’de terör örgütlerinin etkisini görebiliyoruz. ABD ve diğer ülkeler, Suriye’nin değerlerini çalmaya devam ediyor. Rusya, İran ve Türkiye, Suriye halkına yardım etmek için birçok konuya el atıyor. Mülteciler konusunda da elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca uluslararası toplumun diğer üyelerinin de bu yardımlara katılmalı. Bizim görüşmelerimizin olumlu ve faydalı olacağını düşünüyorum. Rusya’da da bazı görüşmeler olacak. Burada bulunan tarafları ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyayı olumlu etkileyecek

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Sadabad Sarayı’ndaki tören alanına gelişinde İran Cumhurbaşkanı Reisi karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke millî marşları çalındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran'da önemli mesajlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan milyonlarca gence müjde

Çok Okunanlar

2024-09-23 00:33:50