Siyaset >> Milliyet Siyaset


Tahıl sevkiyatı kesintisiz sürüyor


Link [2022-08-23 08:22:19]



SEZER ÖNSAL Ankara - Ukrayna’da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için Türkiye’de yapılan görüşmeler sonucunda, 22 Temmuz’da İstanbul’da “Tahıl Sevkiyatı” için anlaşmalar imzalandı. Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz’da İstanbul’da açıldı ve tahıl sevkiyatı 1 Ağustos itibariyle başladı. Milli Savunma Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamada, 2 geminin daha hareket ettiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ukrayna limanlarındaki tahılın sevkiyatı Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin kontrolünde planlandığı gibi devam ediyor. Bugün sabah itibariyle Ukrayna limanlarından 2 gemi daha sevkiyat için hareket etti.”

‘Daha da artacak’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında dün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve birlik komutanlarının katılımıyla video telekonferans toplantısı düzenlendi. Toplantıda tahıl koridoruna ilişkin güncel verileri de paylaşan Bakan Akar şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçevede, bakanlığımızın, arkadaşlarımızın, askeri heyetlerimizin yaptığı görüşmeler oldu. Sonuç olarak da dörtlü anlaşma imzalandı. Bu çerçevede faaliyetler devam ediyor. Bu sabah itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılan tahıl miktarı 721 bin 449 ton oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde bu daha da artacak.” Bakan Akar, hafta sonunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesindeki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunduklarını hatırlatarak, faaliyetlerin aksamadan yürütüldüğünü ifade etti.

721 bin 449 ton

Tahıl sevkiyatı çalışmalarının, ilk 10 günlük sürecinde, sadece; mısır ve ayçiçeği küpesi taşıyan gemiler seferler düzenledi. Bu süre zarfından düzenlenen seferler ile 375 bin ton mısır ve ayçiçeği yağı taşındı. 12 Ağustos itibariyle düzenlenen seferlerle birlikte, Ukrayna stoklarındaki Buğdayında, sevkiyatı da başladı. Düzenlenen seferlerle birlikte, düne kadar 721 bin 449 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirildi. Ukrayna’nın; Odessa, Çernomorsk ve Yuzhny limanlarından hareket eden gemiler, İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde geçtiği denetimlerin ardından, kendini bekleyen limanlara doğru yol aldı. Sevkiyat kapsamında, Ukrayna limanlarından hareket eden gemiler; İrlanda, Güney Kore, Lübnan, İngiltere, İtalya, İran ve Çin’in yolunu tuttu. 1 Ağustos’ta başlayan seferlerde, en fazla tahıl taşıyan gemi, taşıdığı 66 bin ton mısırla, İstanbul’a gelen Glory isimli gemi oldu. Glory’i Güney Kore’ye taşıdığı 64 bin 720 ton mısır ile Ocean Lion isimli gemi takip etti. Ocean Lion’u ise 60 bin ton mısır taşıyan ve İran’a hareket eden Star Laura isimli gemi takip etti.



Çok Okunanlar

2024-09-22 01:00:42