Siyaset >> Milliyet Siyaset


Tahıl için İstanbul’da harekat merkezi


Link [2022-06-27 20:03:51]



Türk-Rus askeri heyetlerinin Moskova’da yaptığı görüşmenin hatırlatılaraktahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi konusunda oluşturulması planlanan “tahıl koridoru” ile ilgili soru üzerine Akar, şunları söyledi: “Barışın, huzurun gelmesi, ateşkesin sağlanması için her düzeyde gayret göstermeye devam ediyoruz. Son olarak yaptığımız görüşmelerde kamuoyunun ‘kırmızı hat’ olarak adlandırdığı bir çalışma oldu. 1 Haziran’da Türkiye’ye askeri bir heyet geldi, Bakanlığımızda heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Bunun da devamı olarak 21 Haziran Salı günü bir heyetimiz Moskova’ya gitti. Görüşme olumlu, yapıcı şekilde gerçekleşti.Hem bölge hem de Rusya ve Ukrayna için yararlı olabilecek konuları arkadaşlarımız masaya koydu.” Ukrayna, Rusya ve BM ile görüşmelerin devam ettiğini bildiren Akar, “Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl gemilerinin emniyetli şekilde ulaşımlarının sağlanması için yapılması gerekenler de görüşüldü. Bu konuda ciddi ilerlemeler kaydedildi. İstanbul’da bir harekat merkezi kurulması konusunda genel bir anlayış birliği var” diye konuştu.

‘Azov Concord’ jesti

Türkiye ve BM’den beklentilerin, Rusya’nın, Ukrayna’nın yapması gerekenlerin görüşmelerde ele alındığını belirten Akar, “Arkadaşlarımız görüşmeden memnun şekilde ayrıldı hatta jest olarak ‘Azov Concord’ isimli Türk gemisinin Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılabileceğine yönelik de bilgi verildi” dedi.

Akar, insani yardım ve tahliyesi amacıyla gönderildiği Ukrayna’da kalan TSK’ya ait iki uçağa ilişkin soruya ise “Bu konuda hem Rus hem de Ukrayna tarafında ciddi ilerleme oldu. Beklentilerimizi kendilerine ifade ettik, bazı görüşlerimizi kabul ettiler. Bu konuda tarafların da yapılabilecekleri konusunda bizimle iş birliği anlayışında olduklarını gördük” karşılığını verdi.

Türkiye’ye çabası için müteşekkiriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss ile görüştü. Görüşmenin ardından Truss, “Tahıl kriziyle ilgili çok net bir duruş sergiliyoruz. En geç önümüzdeki ay çözülmesini istiyoruz çünkü yıkıcı sonuçları olur. Türkiye’nin liderliği konusunda da müteşekkiriz” ifadelerini kaydetti. Çavuşoğlu ise “Çabalarımızı BM ile birlikte yürütüyoruz. Anlaşma olursa İstanbul’da bir kontrol merkezi kurulacak” dedi. Çavuşoğlu, Ukrayna’nın tahılının Rusya tarafından Türkiye piyasalarına satıldığı iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti: “Her iddiayı ciddiye alıyor ve araştırıyoruz. Sonucunu Ukrayna’ya bildiriyoruz. İncelemelerde bulunduk, menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Ukrayna’nın tahılının veya herhangi bir ürünün Rusya veya bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına karşıyız. Bu ürünlerin bize gelmesine de müsaade etmeyiz.”

Bakan Akar, İngiliz mevkidaşı ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile bir araya geldi. Görüşmede Bakan Akar, Türkiye-İngiltere arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık temelinde her alanda devam ettiğini belirterek, savunma sanayi alanındaki iş birliğinin ihraç lisansı kısıtlamalarının kaldırılmasıyla kazandığı ivmeye vurgu yaptı. Akar ayrıca, PKK/YPG-DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelede iş birliğinin önemi ifade etti.



Çok Okunanlar

2024-10-22 05:52:42