Eğitim >> Milliyet Eğitim


Tahakkuk Esası Nedir? Tahakkuk Esasına Göre Düzenlenen Tablolar Nelerdir?


Link [2022-04-15 19:11:09]



Tahakkuk esası nedir? Tahakkuk kelime anlamı olarak gerçekleşme anlamına gelmektedir. Tahakkuk bir borç ya da alacağın ödenebilecek durumda olup tahsil edilebilir olmasıdır. Tahakkuk esası, gelir ve gider olarak belirlenen mali tablolarda miktarların kesinleşmiş olmasıdır.

Tahakkuk Esası Nedir?

Tahakkuk esası muhasebe kayıtlarında kullanılan bir yöntemdir. Tahakkuk esasında günümüzde moderne muhasebe sistemlerinde tüm kayıtlar tahakkuk esasına göre tutulmaktadır. Kelime anlamı olarak gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk muhasebe sisteminde gerçekleşmesi görülen gelir ve giderlerin takibidir.

Tahakkuk Esasına Göre Düzenlenen Tablolar Nelerdir?

Tahakkuk esasına göre düzenlenen tablolar işletmeler nakit akışları hariç tüm finansal tablolarını muhasebede tahakkuk esasına göre düzenlenmektedir. Bu tablolar temel finansal tablo olarak gelir ve bilançodur. Tahakkuk esası ile yapılan finansal tablolar gelirleri, giderleri, varlıkları, amortismanlar dahil olarak mali ve fiziksel varlıklar ve ekonomik akımları belirtmektedir.

Finansal tabloların tahakkuk esasına göre hazırlanması, işlem ve olayların nakit hareketlerinin gerçekleştiğinde değil oluştuğu zaman kayda alınmalıdır. Kayda alınması için nakit giriş ya da çıkışına bakılmaksızın tahakkuk esası ile kayda alınmalı ve finansal tablolarda kayıt altına alınmalıdır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 07:36:17