Sağlık >> Milliyet Sağlık


Suni Teneffüs Nasıl Yapılır? Suni Solunum Hangi Durumlarda Yapılır?


Link [2022-07-18 18:32:19]



Oluşan bir kaza anında kişinin solunumunun durmasıyla yapılacak olan ilk yardıma suni teneffüs adı verilmektedir. Kişilerin suni teneffüsün nasıl yapılacağını bilmesi oldukça önemli bir durumdur.

Suni Teneffüs Nasıl Yapılır?

Suni teneffüs iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bunlardan ilki ağızdan nefes verme şeklindedir. Diğeri ise sonrasında yapılan kalp masajıdır. Kişilerde herhangi bir nedenden dolayı solunum gözlenmiyor ise suni teneffüsün yapılması gerekir. Suni teneffüs şu şekilde yapılır:

- Suni teneffüs yapılacak kişi sağ tarafa çevrilir.

- Boynundan yukarı doğru kaldırılarak nefes yolunun açılması sağlanır.

- Sol el ile burun delikleri kapatılması gerekir. Bu sayede verilen nefes boşa gitmez.

- Kişinin ağzına dudaklar tam temas ettirilmeli ve normalden daha fazla nefes verilmelidir.

- Nefes verilmesi ile birlikte kişinin göğüs kafesinde şişme meydana gelecektir.

Suni Solunum Hangi Durumlarda Yapılır?

İlk yardım eğitimi herkes için çok önemlidir. Bunlardan birisi olan suni teneffüsün nasıl yapılacağı ve hangi durumlarda yapılması gerektiği bilinmelidir. Suni teneffüs genellikle nefes alamayan kişilere yapılan bir ilk yardımdır.

Eğer bir kişi baygın olarak yatıyor ve boğuluyormuş gibi horluyor ise suni solunum uygulaması yapılmalıdır. Kişinin nefes alamaması durumunda ilk olarak vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna haber vermektir. Daha sonra bu kişilere ilk yardım olarak suni solunum yapılmalıdır. Ayrıca suni solunum uygulaması kaza meydana geldikten sonra 5 dakika içerisinde yapılır ise hayat kurtarmaktadır. Bu nedenle suni solunumun nasıl yapılacağı herkes tarafından bilinmelidir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 03:56:51