Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


Su yönetiminde odak noktası ‘sanayi’


Link [2022-11-29 10:04:19]



AYLİN RANA AYDİN- Binalarda harcanan su miktarını gerçek zamanlı olarak takip ederek‘su yönetimi’ sistemi kuran Blueit, suyun sürdürülebilir kullanımını sağlıyor.

Blueit Kurucusu Hülya Tomak, TÜBİTAK hibesiyle, su tüketimini gerçek zamanlı takip edip optimize eden bir su yönetimi sistemi geliştirdiklerini kaydederek, “Amacımız binalarda su verimliliğinin gerçek zamanlı olarak takip edilmesiyle birlikte tasarruf yapılabilmesi, olası sızıntıların fark edilebilmesi ve su yönetimi yapılabilmesi. İlk odağımız sanayi daha sonra toplu yaşam alanları, oteller vekampüsler” dedi.İki pilot uygulama gerçekleştirdiklerini belirten Tomak, şöyle konuştu:

“Talep geldikten sonra donanımlarımızı, ürünlerimizi alıp su tesisat noktalarındaki bağlantı yerlerine entegre ediyoruz ve orada da bu sistemi Wİ-Fi’ya bağlıyoruz. Wi-Fi ile birlikte su tüketim verisi her geldiğinde, vana açıldığında eş zamanlı olarak Wi-Fi aracılığıyla buluta verileri aktarıyor, kullanıcı panelinde bunu kullanıcıya gerçek zamanlı sunmamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda şu an bir yapay zeka sistemi üzerinde çalışıyoruz, bir algoritma geliştirmeye çalışıyoruz. Algoritmayla da kullanıcının tüm verilerini analiz edip yani yalnızca su tüketimi değil karbon salımını, kullandıkları suya denk gelen enerjiyi görebilmeleri için de hem bir sistem geliştiriyoruz hem de sonrasında bunu nasıl tasarruf edebilirler, daha nasıl verimli kullanabileceklerine yönelik bir platform hazırlıyoruz. Amacımız en çok su kullanılan sanayi noktaları olan tekstil, çimento, gıda, otomotiv sektörlerine yönelik buradaki su tüketimini optimize etmek. Daha sonrası için otellere yönelik de görüşmelerimiz mevcut.”

Pilot uygulamalar

Anadolu Isuzu’nun fabrikası ve Kadıköy Belediyesi’nin yağmur suyu depolama sisteminde pilot uygulamalar gerçekleştirdiklerini aktaran Tomak, “Yine farklı işletmelerle görüşmeler halindeyiz. Diğer pilot uygulamalarımızı da o alanlara entegre etmek istiyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde ilk faturamızı kestikten sonra hızlı bir şekilde diğer müşterilerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Birkaç otelle de görüşmeler içerisindeyiz. Katıldığımız bir fuarda Almanya’dan gelen birkaç kişiyle görüşmemiz oldu. Bizim zaten hedef global pazarımız Almanya. Orada da bir görüşmemiz var. Yakında orada bir hızlandırma programına katılıp aslında hem oradaki pazarı gözlemlemek hem de potansiyel müşterilerimize ulaşmak istiyoruz” diye konuştu. Tomak, girişim olarak şu an yatırım turunda olduklarını da söyledi.

Türkiye’nin çoğu noktasının su stresi çektiğini de kaydeden Tomak, “Maalesef yeterli önlemi almazsak birkaç yıl içerisinde daha kötü duruma gidebilir. Biz aslında ilk başta bireysel farkındalığın da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bilinçlenme evde başlıyor. İlk etapta bu bireysel tasarruf yöntemlerinin uygulanması önemli” dedi.

Kullanılan suyun yarısı şebekeden

Hülya Tomak, bu sistemi kullananların ne kadarlık bir tasarruf sağlayacağını şu örnekle açıklıyor: “Örneğin; herkese açık bir içecek firmasının yıllık tükettiği su miktarına baktık. Ortalama olarak 7.5 milyon metreküpü yer altı sularından çekiyorlar, 7.5 milyon metreküpü şehir şebekesinden çekiyorlar. Aynı zamanda sanayi firmalarında atık su da fiyatlandırılıyor. 7.5 milyon metreküp de atıkları var. Buna bakıldığında yıllık 210 milyon TL’ye denk geliyor ve bu suyun yalnızca yüzde 1’ini bile tasarruf ettiklerinde yaklaşık 1.5 milyon TL tasarruf yapıyorlar ve 210 bin metreküp su tasarrufu ediyorlar. Biz Blueit olarak 12-15 ay içerisinde yüzde 20’ye yakın su tasarruf hedefimiz var tesis içerisinde. Tabii işletmenin büyüklüğüne göre…”



Çok Okunanlar

2024-09-20 16:45:01