Eğitim >> Milliyet Eğitim


Soyut Sanat Nedir? Kısaca Eserleri, Örnekleri Ve Özellikleri


Link [2022-02-11 19:11:25]



Soyut sanat ile birlikte ortaya çıkan soyut sanat akımı, ilk olarak Amerika’da 1940 yılında görülmüştür ve tüm dünyaya yayılmıştır.

Soyut Sanat Nedir?

Kısaca soyut sanat (ek olarak nesnel olmayan sanat olarak adlandırılır), görsel gerçekliğin tam bir tasvirini ele almaya çalışmayan resim veya model sanatıdır. Tanım olarak, “soyut”, bir şeyi diğerinden “almak” anlamına gelir. Dolayısıyla soyut sanat, resmin ton, biçim ve çizgi gibi temel bileşenlerini kullanır ve konuyu ayrı, sonsuz yapılar olarak sunar. Terim ayrıca matematiksel şekiller gibi dış fiziksel veya görsel kaynaklar tarafından motive edilmeyen sanatı sınıflandırmak için kullanılır; soyut sanatın orijinal olmadığını ve gerçek bir parçadan yapılabileceğini veya bir nesneden yapılamayacağını vurgular.

Soyut Sanatın Özellikleri

Amerikalı ressam Mark Rothko (1903-1970), Soyut Dışavurumculuğun ana figürlerinden biriydi ve çok geniş kapsamlı Renk Alanı sanat eserleriyle uğraştı. Boyasını, rengin dağılmasına yardımcı olmak için sınırlayıcı ortam olarak tüm yumurtayı ve kuru rengi eklemeden önce ısıttığı hayvan çubuğundan yaptı. İzleyicinin renkten etkilenmemesine ve görüntünün bir parçası olduğunu hissetmesine olanak sağladı. Bir diğer önemli sanatçı, Jackson Pollock’un “damlatmalı” olarak adlandırılan boyama prosedürüydü. Pollock, yere serdiği malzemelerin üzerine boya serpmek, ve bulaştırmak için baharat aletleri, fırçalar, çubuklar ve hatta sigaralar kullandı. Bu, boyanın özenle uygulanmak yerine malzemenin üzerine aniden sürüldüğü veya yayıldığı bir stil olan “aksiyon resminin” başlamasına neden oldu.

Soyut Sanat Örnekleri

Blue Poles

Jackson Pollock tarafından 1952 yılında yapılan bu eser sanatçının en çok sevilen eserleri arasındadır. Bu çalışmada kendie özgü bir tarz ortaya koyan sanatçı, tuvale damlatılan cam parçacıkları ile bu eseri oluşturmuştur. Ayrıca yapımında alüminyum boya ve ayak izleri de kullanılmıştır. Blue Poles adlı çalışma Avustralya Ulsal Galerisi tarafından 1973 yılında satın alınmıştır.

Blue II

1961 yılında yapılan ve en iyi soyut sanat eserleri arasında gösterilen Blue II, Joan Miro tarafından hazırlanmıştır. Sade görünümü sebebiyle günümüzde de oldukça ilgi görmektedir.

Kompozisyon VII.

1913 yılında yapılan Kompozisyon VII. Wassily Kandinsky’nin eseridir. Eserin önemini arttıran en büyük neden Wassily Kandinsky’nin soyut sanat alanındaki ilk sanatçı olmasıdır.



Çok Okunanlar

2024-10-23 21:03:43