Eğitim >> Milliyet Eğitim


Sosyal Norm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sosyal Norm Örnekleri...


Link [2022-06-29 17:30:09]



Sosyal norm yani sosyal kurallar olarak bilinen toplum içerisinde yaşam kuralları olarak da ifade edilmektedir. Sosyal normlar toplumun sosyo kültürel ve örf, adetlerin çerçevesinde belirlenmektedir.

Sosyal Norm Nedir?

Sosyoloji, toplum bilimi olarak tanımlanmıştır. Toplum bilimi ise bir ülke içerisinde geçmiş tarihinden bu güne kadar birlikte yaşamanın sonucunda ortaya çıkan kurallar topluluğunu inceleyen bir bilim dalıdır.

Sosyolog ise sosyoloji bilimi ile uğraşan kişilere verilen ünvandır.

Sosyal normlar sosyoloji bilim dalını yakından ilgilendirmekte ve toplum içerisinde ortak yaşamanın daha rahat ve güvenliğini sağlamak amacıyla konulan kuralları belirlemektedir.

Sosyal Norm Özellikleri Nelerdir?

Sosyal norm yani toplum içerisinde yaşamanın kurallarının özellikleri mevcuttur. Birinci ve en önemli özellik bir kişinin toplum içerisindeki hareket ve eylemlerinin diğer kişinin özgürlüğünün başladığı yerde bitmektedir. Bireylerin toplum içerisinde genel ahlak ve yasaların belirlediği kurallar çerçevesinde belirlenmektedir. Sosyal normlar sıkı ve katı kurallar değildir. Zamanla veya toplumların değişmesiyle değişkenlik göstermektedir.

Sosyal Norm Örnekleri

Sosyal normal ülkeden ülkeye veya toplumlar arasında farklılık gösterir. Ancak Bazı sosyal normlar tüm toplumlarda geçerlidir. Örnek vermek gerekirse caddelere çöp bırakmamak, gecenin geç bir saatinde yüksek sesle müzik dinlememek ya da misafirliğe gitmeden arayarak müsaitliğini sorgulamak genel kabul görmüş örnekler içerisinde yer almaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-22 09:35:02