Siyaset >> Milliyet Siyaset


Son dakika: Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar


Link [2022-02-16 23:11:11]



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyaretinin ardından yurda dönmesi ile Kabine bir kez daha toplandı. 4 saat süren Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik toplantı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Kendimizi karantinaya almıştık. Hamd olsun hastalığı hafif bir şekilde geçirdik. Çalışmalarımızı evden sürdürdük. Geçmiş olsun mesajları için arayan herkese, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e diğer tüm siyasi lider başkanlarına teşekkür ediyorum. Çok sayıda ülke lideri ile görüşme yaptık. Telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten dünya liderlerine şahsım ve milletim adıma teşekkür ediyorum.

GIDADA KDV İNDİRİMİ

Karantina döneminde de çalışmalarımızı ihmal etmedik. Çeşitli vesileler ile pek çok hususu doğrudan hayatın içinden takip etme imkanı bulduk. Devlet ve hükümet işlerini yakından takip edip talimatları verdik. Testimiz cuma günü negatife döndü. Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığımızın toplantısına canlı bağlantı ile katıldık. Gıdada KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürme kararımızın müjdesini de halkımızla paylaştık. KDV düzenlemesi devlet olarak bizim attığımız bir adımdır. Bakanlıklarımız, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip edecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırımı uygulayacaklardır. Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir, ne de sürdürülebilirlik ilkesine sığar.

BAE ZİYARETİ

Yine bu toplantıda yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusundaki yol haritamız da paylaşılmıştır. Pazartesi ve Salı BAE ziyareti gerçekleştirdik. Ziyaretim sırasında farklı alanlarda 13 farklı anlaşma imzaladık.

Tespit ettiğimiz en önemli eksik dün ile bugün arasında vicdanlı bir irtibatın kurulamadığıdır. Türkiye'nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden, vizyonumuzun anlaşılması mümkün değildir. Biz hükümete geldiğimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Yılların birikimi olan sorunların ağırlığı altında adeta eziliyordu. Karşımızda tarihi ile küs, ayağına pranga vurulmuş Türkiye gerçeği vardı. Her vatandaşın yaygın ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmesinin, kamuda ve hatta sokakta değerlerine ve kültürüne saygılı muamele görmesinin, insanca bir hayat sürmesinin çok zor olduğu dönemlerden geçerek bugünlere geldik. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının mukayesesini yapmak hepimizin görevidir. Dün önceliğimiz hayatımızın dört bir yanını saran yokluklardı. Sayısını 56'ya çıkardığımız havalimanlarımızla, enerji gücümüzle, yüzbinlerce aileyi ev sahibi yaptığımız toplu konut projelerimiz ile, millet bahçelerimiz ile, savunma sanayimiz ile, ihracatımızla, misafir kapasitesini 55 milyona vardırdığımız turist ağırlama alt yapımızla, hedeflerine doğru hızla ilerleyen bir Türkiye'de yaşıyoruz. Ülkemiz güçlü alt yapı sayesinde tüm be eşikleri geride bıraktı. Bugün sınırları içinde hiçbir terör faaliyetine izin vermeyen bir Türkiye var. Bugün artık siyasi,askeri ve diplomatik olarak söz sahibi bir Türkiye var. Yatırıma, üretime ve büyümeye yönelerek kendimizi diğerlerinden ayrıştırdık.

"FİYAT ARTIŞLARI BU DÖNEME MAHSUS"

Hükümet olarak ekonomi programımızın odağında, vatandaşlarımızın işini korumak ve yeni iş alanları oluşturmak vardır. 85 milyonluk bir nüfusa sahibimiz. Tarihimizin en yüksek iş gücüne katılım oranına ulaştık. Salgının ilk aylarında istihdam 25 milyona kadar gerilemişti. Dünyanın panikle içine kapandığı bu dönemde üretimi ve bireyleri destekledik. Dünya küçülürken bizim büyüdüğümüz bir dönemi geride bıraktık. 11 milyon'dan fazla insanımıza iş sağladık, gelir temin ettik. Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, bu döneme mahsustur.

Tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranlı artış yaparak, hayat pahalılığının insanlarımızın üzerindeki yükü azaltmanın niyetindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken, kaybedilen huzurun ve vaktin geri kazanımı zordur. Böyle zamanlarda önemli olan asıl olan geleceğe umutla bakabilecek zemini kaybetmemektir. Halihazırda en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. Onun da üstesinden her ay inişini görerek geleceğiz.

Türkiye'yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmiş olmak iftihar sebebimizdir. Batıdaki merkez bankakaları enflasyonları 6-7 kat arttığı halde, faizleri yükseltmekten kaçınıyor.

"TÜRKİYE AVRUPA'DA EN UYGUN FİYATLA ELEKTRİK VEREN 3. ÜLKE"

Türkiye bugün enerji konusunda, elektriklerin yokluğunu değil fiyatını tartışabiliyorsa kurulu enerji gücüne borçuludur. Ülkemizin elektrik üreten tesislerin sayısını artırarak, elektrik üretimimi 4 kat artırdık. Enerji fiyatları tüm dünyada yükseldi. Bu sadece bize ait ve mahsus bir durum değil. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat artmıştır. Elektrik ve doğal gazın avro üzerinden Avrupa ülkeleri ile kıyaslayarak size gerçek tabloyu sunmak istiyorum. Türkiye Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumundadır. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücreti ile mukayese ettiğinde yüzde 5,5'luk bir oran karşımıza çıkarken bu oran Almanya'da yüzde 6'lardadır. Benzer bir tablo doğal gaz için de geçerlidir

Geçtiğimiz yıl hane başına 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibarıyla tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen haneleri desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 olan en düşük kilovatı yükseltmiştirk. Ocak ayı itibarı ile yüzde 64'ünün düşük tarifeden faydalandığını gördük. Bugünkü toplantıda yeni adımların kararını aldık. 210 kilovat saate kadar düşük tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından yeniden değerlendirlecek. Küçük esnafı koyuracak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil, konut tarifesinden sayılacaktır.

4 milyon hane için doğal gaz desteği sağlayacağız. Bu destek için başvurular 81 ilimizin tamamında cuma günü başlayacaktır. Elektrik desteğinde de kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz.

Erdoğan'dan KDV açıklaması: 1-2 ay içerisinde rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz Erdoğan Abu Dabi'de! Türkiye ile BAE arasında önemli anlaşmalar imzalandı... Erdoğan'dan BAE ile iş birliği vurgusu: Memnuniyetduyuyoruz

Çok Okunanlar

2024-10-24 09:24:36