Siyaset >> Milliyet Siyaset


Son dakika: Erdoğan 'Ukrayna'nın bütünlüğünü destekliyoruz' dedi ve açıkladı: Üzerimize düşeni yapmaya hazırız!


Link [2022-02-03 20:11:09]



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi 3 saat 10 dakika sürdü. Görüşme sonrası iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalar arasında serbest ticaret anlaşması da yer aldı. İki ülkenin İçişleri Bakanları tarafından da imzalar da atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: İki yıl aradan sonra Ukrayna'yı tekrar ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma, eşime ve heyetime gösterilen sıcak misafirpervelik için teşekkür ediyorum. Ziyaretimiz hassas bir döneme tekabül ediyor.Ukrayna ile diplomatik ilişkilerimizin 30 yıl önce bugün kurulmuş olması ziyaretime tarihi bir boyut kazandırmıştır.

"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRDIR"

Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum. Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi vurguladım. Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine,tansiyonu nasıl düşürürüz mantığı ile hareket ediyoruz.Kuruluşundan bu yana misyona desteğimiz tamdır. Krizin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve MİNSK anlaşmaları çerçevesinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine inanıyoruz.

TİCARETTE HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. Salgına rağmen geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla Ukraynalı dostumuzu ülkemizde ağırladık. Yeni rekorlar da kıracağımıza eminim. Bugünkü toplantılarımız, ortaklığımızı daha ileri taşıma irademizin sembolüdür.

Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin açıklamaları şöyle:Gerçek dostlar Ukrayna'yı ziyaret ettiğinde mutlu oluyoruz. Sayın Erdoğan'a Ukrayna'ya hoşgeldiniz diyorum. Tam 30 yıl önce iki ülke diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Ülkelerimizi serbest ticaret anlaşmasını imzaladı. Bu tarihi bir olay. Hepimizi kutluyorum. Bu anlaşmalardan önce de ikili ticaretimiz 7 milyar dolara yükselerek yeni bir rekor kırmıştı. Yüzde 50 artış göstermişti. Egemenliğimize desteği, Türkiye'nin Kırım platformuna katılımları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum.Savaşı bitirme konusunda arabuluculuk insiyatifi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Biz aynı zamanda enerji sektöründeki etkileşimimize de ivme kazandırmak istiyoruz.

Ülkemizden Türkiye'ye gelen turist sayısı 2 milyon ile rekor kırdı. Türkiye'nin başkonsolosluk açma insiyatiflerini destekliyoruz.

Ukrayna'dan Rusya'ya Türkiye teklifi

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Erdoğan ve Zelenskiy baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlerken, toplantı öncesi Türkiye ile Ukrayna arasında 7 anlaşma imzalandı.Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Gümrük Servisi arasındaki programların karşılıklı tanınmasına ilişkin eylem planı oluşturulurken, Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Gençlik Politikası alanında iş birliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Vergi Servisi arasında ise Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.Türk Standartları Enstitüsü ile Ukrayna Bilimsel Araştırma ve Stardardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Sorunları Hakkında Eğitim Merkezi arasında mutabakat muhtırası, Türkiye ile Ukrayna Bakanlar Kurulu arasında 4 Aralık 2009 tarihinde Kiev’de imzalanan Kanun Uygulayıcı Birimlerin İşbirliği Anlaşması'nın tadil edilmesine yönelik protokol imzalandı.Türkiye ile Ukrayna arasında ayrıca Yüksek Teknoloji ve Havacılık/Uzay Sanayii Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması, Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Gümrük Servisi arasında ise Ortak Gümrük Komitesi tesis edilmesine ilişkin protokol imzalandı.Öte yandan görüşmede, Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Gümrük Servisi arasında yetkili Ekonomik Operatör Programları'nın karşılıklı tanınmasına ilişkin eylem planı oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna’da resmi törenle karşılandı

RESMİ TÖREN İLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Zelenskiy tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke milli marşlarının okunduğu törende Erdoğan, daha sonra karşılama kıtasını selamladı.Bugün imzaladığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının Ukrayna’daki üretimini genişletecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

Erdoğan’dan ‘Kış Kartalı Harekatı’ yorumu: Kaçacak delik bile bulamadılar

Çok Okunanlar

2024-10-24 15:16:11