Siyaset >> Milliyet Siyaset


Son dakika: Erdoğan duyurdu: Putin-Zelenskiy ile görüşmeler olumlu


Link [2022-03-28 21:31:08]



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ateşkes ve barış müzakerelerini yürüten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da tekrar bir araya gelecek. Toplantı öncesi biz de heyetlerle bir araya gelerek kısa bir görüşme yapacağız. Putin ve Zelenskiy ile sürdürdüğümüz telefon trafiğinin olumlu istikamette seyrettiğini söyleyebiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna krizinin anlaşma yoluyla çözümü için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Erdoğan, ”Herkesin tahrik peşinde koştuğu günlerde biz taraflara her fırsatta barışın tesisini telkin ettik. Bugün de her iki tarafın hakkaniyetine, samimiyetine, dostluğuna güvendiği yegane ülke olarak barış yolunda en fazla çabayı gösteren ülke durumundayız. İnşallah ateşkes ve barış müzakerelerini yürüten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da tekrar bir araya gelecek. Toplantı öncesi biz de heyetlerle bir araya gelerek kısa bir görüşme yapacağız. Putin ve Zelenskiy ile sürdürdüğümüz telefon trafiğinin olumlu istikamette seyrettiğini söyleyebilirim” dedi.

"Küresel yönetim ve adalet sistemine olan itirazlarımızı dile getirirken de aynı hissiyata sahiptik"

NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye’nin bu yaklaşımının üye ülkelere tüm açıklığıyla anlatıldığını ifade eden Erdoğan, ”Dünya beşten büyüktür diyerek küresel yönetim ve adalet sistemine olan itirazlarımızı dile getirirken de aynı hissiyata sahiptik. Davos’ta zorbalığa, işgale karşı tavrımızı ortaya koyarken de derdimiz barıştı, huzurdu, insan hayatına saygıydı. Türkiye 40 yıla yaklaşan terörle mücadele tarihinde yaşadığı onca acıya, maruz kaldığı onca haksızlığa, ödediği onca bedele rağmen aynı çizgiden sapmamıştır. Balkanlar'dan Kafkasya’ya, Suriye’den Libya’ya kadar bütün bu bölgede sınır ötesi siyasi, diplomatik güvenlik mücadelemizi de bu anlayışla yürüttük. AFAD’ımızla, TİKA’mızla, Yurtdışı Türkler Başkanlığımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz kalkınma ve insani yardım faaliyetlerine de bu zaviyeden baktık" açıklamasında bulundu.

"Yıllarca birileri küçümseyerek itibarsızlaşmaya, iftira ile sabote etmeye kalkmıştır"

Erdoğan, "Ülkemizdeki siyaset yelpazesinde kendimizi tarif ederken en büyük hasletimizin milletimizle aramızda kurduğumuz gönül köprüleri olduğunu söylüyoruz. Yıllarca birileri bizim bu medeniyet ve tarih misyonumuzu, insan merkezli siyasetimizi kimi zaman küçümseyerek itibarsızlaşmaya, kimi zaman iftira ile sabote etmeye kalkmıştır. Türkiye’nin bu medeniyet ve tarih yürüyüşünü sömürge ve vahşet üzerine inşa ettikleri kendi refah ve güvenlik alanlarına tehdit olarak görenler de boş durmamıştır. Ülkemizin en haklı olduğu konularda bile yalnız bırakılmasının, aleyhinde kampanyalar yürütülmesinin gerisinde bu gerçekler vardır. Biz tüm bu süreçte medeniyetimizin ve tarihimizin bize yüklediği sorumlulukların gösterdiği istikamette önümüze çıkan engelleri birer birer aşarak mücadelemizi sürdürdük" değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonomimize saldıranlar, ülkemizdeki herkesi bunun için yıkıcı sonuçları altında bırakmayı planlıyordu"

Türkiye'nin yaşanan küresel problemler karşısında pozitif olarak diğer ülkelerden ayrıştığını ifade eden Erdoğan, "Ülkemizi nice badirelerden kurtarmakla kalmadık, kurduğumuz güçlü demokrasi ve güçlü altyapısıyla çok daha büyük hamleler için ihtiyacımız hazırlıkları tamamladık. Salgının tetiklediği sağlık ve ekonomik krizler Rusya-Ukrayna savaşı ile derinleşirken Türkiye yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme stratejisinden taviz vermeden yolunda ilerlemektedir. Ülke ve millet olarak bu mücadeleyi verip pek çok badireyi atlatırken elbette bedeller ödedik. Terör örgütleriyle huzurumuza, 15 Temmuz'da istiklalimize, sosyal medya tehditleri üzerinden ekonomimize saldıranlar, ülkemizdeki herkesi bunun için yıkıcı sonuçları altında bırakmayı planlıyordu" dedi.

"Takdir etmeniz sizi küçültmez tam aksine büyütür"

"Doğu Akdeniz'deki güç kavgasında gerilimi sürekli yükseltenlerin niyeti bu günümüzle birlikte geleceğimizi de ipotek altına almaktı" diyen Erdoğan şunları kaydetti: "Salgında gelişmiş ülkeler bile çaresizce sağa sola savrulurken, Türkiye'nin sağlık hizmetlerini ve kanallarını ayakta tutması karşısında birilerinin midelerine unutmayın kramplar giriyordu. Son olarak Rusya-Ukrayna krizinde ülkemizi savaşın tarafı yapmak için var güçleri ile çalışanların bizim kurduğumuz barış köprüsünü yürekleri daralarak izlediğini biliyoruz. Tabii aynı çevrelerin ülkemizin son 20 yılda ortaya koyduğu büyük kalkınma hamlesinin sembollerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün o görkemli görüntüsü altında ezildiklerinin de farkındayız. Buradan bizim nezdimizde ülkemizi ve milletimizi hedef alanlara mesajımızı altını çizerek bir kez daha tekrarlıyorum. Unutmayın orta açıklıkta daha önce Japonya bir numara iken, şu an da bu köprümüz dünyanın bir numarası olmuştur. Bundan dolayı herhangi bir takdirinizi beklemiyoruz ama takdir etmeniz sizi küçültmez tam aksine büyütür. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasını engellemeyi unutmayın başaramayacaksınız."

Erdoğan, Türkiye’nin adil ve samimi duruşuyla bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenin köprüsü haline dönüşmesinin engellenemeyeceğini belirterek, "Ülkemizin en büyük 10 ekonomi arasında girerek kendisi ve tüm dostları için yeni bir dünya inşası gayretlerini baltalamayacaksınız. Nice zorlu mücadeleleri beraberce yürüttüğümüz, nice hayati imtihanları birlikte geçtiğimiz, nice mümkün değil denilenleri birlikte başardığımız milletimizin 2023’te bu kutlu yürüyüşe güç vermesine engel olamayacaksınız. Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetler elbette önemli ama asıl bundan sonra yapacaklarımızla Türkiye’yi dünyanın üst ligine çıkartacağız. Geçmişte ülkemizin benzer fırsatları değerlendirmesinin önüne darbelerle, cuntalarla, vesayet oyunlarıyla defalarca geçmişlerdi. Bu defa onlara aynı keyfi yaşatmayacağız. Zorluklarımız yok mu? Sıkıntılarımız, eksiklerimiz yok mu? Önümüze döşenen mayınlar, ayağımıza dolanan ipler, işimizi zorlaştıran tuzaklar yok mu? Hepsi de var. Bunların tamamının üzerinde bizim ülkemizi güçlü, milletimizi müreffeh yapma inancımız, irademiz, hazırlığımız, birikimimiz, imkânımız, kararlığımız var. Herkesin bir hesabı, herkesin bir planı olabilir. Fakat en büyük hesap ve en büyük plan sahibi Allah’tır. Herkesin içinden geçen niyetler, kalbinde yatan aslanlar olabilir fakat son söz milletimizindir. Bugüne kadar Rabbimiz’den gelen takdiri de milletimizin verdiği bir karara, her karara ram olduk, teslim olduk. İnşallah 2023’e kadar gece gündüz çalışarak güçlü taraflarımızı tahkim, zayıf taraflarımızı takviye ederek milletimizle aramızdaki gönül köprülerini daha da sağlamlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

İstanbul'daki yüz yüze görüşmelerin yeri ve saati açıklandı

MARMARAY HATIRLATMASI

1915 Çanakkale Köprüsü derin manalara sahip bir eserdir. Bu köprü, tüm kahramanlarımıza bir teşekkür ifadesidir. Temelinin atıldığı günden açılışının yapıldığı ana kadar adım adım bizzat takip ettiğim bu büyük eserin ülkemize ve milletimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum.

Boğaz'a yapılan ilk köprüyü inşa ederken birileri bu eserin İstanbul'a yapılmış en büyük kötülük olduğunu söyleyip, projeyi iptal etmek için elinden geleni yapmaya çalışmışlardır. 2. Köprü yapılırken de rahmetli Özal'a aynı şeyler yapılmıştı. Marmaray projesine başladığımızda aynı zehirli oklar bize yönelmişti. Mahkeme mahkeme dolaşarak 4 yıl bizi geciktirdiler. Sonunda tamamladık.

KILIÇDAROĞLU'NA YAP-İŞLET-DEVRET TEPKİSİ

Yine Avrasya'da 5'li çete diyorlar ya. Burada aynı siyasi görüşü paylaştıkları arkadaşları, Avrasya tünelinin yapanların içindeydi. Boğaz'dan gelip, güçleri yetse inanın her türlü ihaneti yapabilirlerdi. Bir mahkeme kararını yanlış anlayarak, "3. köprü 2 beton kuleden ibaret" diye attıkları manşeti, sefilliklerini unutmadık. Bay Kemal, yap-işlet-devret ne demektir, bilmez, anlamaz. Bunun için bu alanda mürekkep yalamak lazım. İGA'yı yaptık, onunla ilgili de konuştu. İGA nedir diye konuşsan bilmez. Şu anda ilk 3 havalimanından bir tanesi İstanbul Havalimanı.

KAMU - ÖZEL İŞ BİRLİĞİ MODELİ

Kamu Özel iş birliği modeli ile hayata geçirilen 2003-2021 yılları arasında hayata geçirilen yatırımların ülkemizin milli gelirine 395 milyar dolar, üretime 838 milyar dolar, istihdama 1 milyon kişi katkısı zaten olmuştur. Kamu eliyle ülkemizin her ilinde, her ilçesinde, her köyünde ve her karış toprağında, yol, köprü, hastane, okul, baraj, sulama tesisi kamu hizmet binası yatırımı yapılmaktadır. İstanbul-İzmir Otoyolu ve onun bir parçası olan Osman Gazi Köprüsü'nün işletme süresinde devlete sağlayacağı KDV geliri, toplam 1,3 milyar avrodur. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, sadece vakit, akaryakıt ve karbon salınımındaki azalım getirisinin, yıllık 415 milyon avro olacağı hesaplanmaktadır. Her yatırım, onu bir fiil kullananlar yanında ülkenin ve milletin ortak malıdır. Üstelik doğrudan bütçeden yapılan yatırımlarda işin bedeli peşin ödenmekte hizmet ise proje tamamlandıktan sonra peyderpey alınmaya başlanmaktadır. Buralarda verilen hizmetlerin tamamı ücretsiz olduğu için kamuya doğrudan herhangi bir maddi geri dönüşte yoktur. Türkiye, bu modeli en verimli şekilde kullanan Avrupa'da 3'üncü, dünyada 13'üncü ülke durumundadır. Kamu özel iş birliği projeleri bu ülkenin hiçbir vatandaşınıın cebinden haksız tek kuruş götürmez.Varsın birileri, ellerine tutuşturulan modelleri kendilerinin diye okutmaya çalışsın. Varsın birileri kendi hırslarının, karanlık ajandalarının peşinde koşsun. Biz milletimize ve ülkemize aşığız. Eser kazandırmaya, 2023 hedefimizle 2050 misyonumuzla büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ve ihya etmeyi sürdüreceğiz.

Türkiye'ye vesayetle, darbelerle, terör örgütleriyle toplumsal fay hatlarını tahriple, uluslararası dayatmalarla diz çöktüremeyenler son olarak ekonomimizi hedef aldılar. Türkiye'yi bölgesinin lideri durumunda çıkardık. İşte bunun için diyoruz ki günlük sıkıntılarımızı konuşurken Türkiye'nin mevcut kazanımlarını hangi badirelerden geçerek elde ettiğini asla hatrımızdan çıkarmamalıyız. Sağlık tehdidi olarak salgın krizi giderek üretim, lojistik, finans, güvenlik alanlarına yayılan küresel depreme dönüştü. Bizim bu dönemde önceliğimiz insanımızın işini, aşını garanti altına alacak bir ekonomik işleyişi kesintisiz sürdürmek olmuştur.

Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak programı uyguluyoruz. Sıkıntılarımız geçici ama unutmayın, kazanımlarımız bakidir. Milletimizden sadece sabırlı olmasını istiyoruz.

KDV'DE YENİ DÜZENLEMELER

İlk etapta gıda ürünlerideki KDV oranlarını yüzde 8'den yüzde 1'e düşürmüştük. Bu indirim 14 Şubat'tan itibaren et, süt yumurta tahıl gibi birçok üründe uygulanmaya başlanmıştır.

Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Konut ve arsalardaki KDV çalışması bir diğer çalışmamızdır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8'e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz. Satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Oto galerilerinin araç alım satımından elde ettikleri ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18'e yükseltiyoruz.Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamındaki konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır.Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV'yi yüzde 1'e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV'yi de yüzde 8'e indiriyoruz.

YÜKSEK HIZLI ŞARJ İSTASYONLARI

Yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz. 81 ilimizin tamamında bin 500'den fazla Yüksek hızlı şarj istasyonları kurulumu çalışmalarına destek sağlıyoruz.



Çok Okunanlar

2024-10-23 15:24:50