Siyaset >> Milliyet Siyaset


SON DAKİKA || Dünyaya nefes aldıracak hamle: Antalya...


Link [2022-02-10 11:11:09]



AYDIN HASAN / ANKARAUkrayna-Rusya krizi başta olmak üzere dünya çapında büyük gerilimlerin yaşandığı bir dönemde, coğrafyası ve iklimi ile sayılı cazibe merkezlerinden biri olan Antalya; küresel çapta bir diplomatik buluşmaya ev sahipliği yapacak. İsveç'ten Nepal'e, Nijer'den Kolombiya'ya dünyanın farklı ülkelerinin dışişleri bakanları Antalya'da buluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, küresel ve bölgesel meselelerin ele alınacağı, resmi ve hükümet dışı aktörleri bir araya getirecek Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) ikincisi 11-13 Mart 2022 tarihlerinde Antalya'da NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Foruma; devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, kanaat önderleri, diplomatlar, iş insanları, akademisyenler, düşünce kuruluşları ve medya temsilcileri ile gençler katılacak. Geçen yıl 18-20 Haziran’da ilki düzenlenen Forum, bu yıl "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" ana temasıylagerçekleştirilecek.

Rusya ile Ukrayna arasındakigerilim, Rusya ile NATO ve Avrupa gerilimine dönüştü. 2022’deküresel ölçekte potansiyel çatışma sorunları içinde ABD-İran anlaşmazlığı, İsrail-Filistin ihtilafı, Irak, Suriye, Afganistan, Keşmir sınır sorunu, Yemen, Kuzey Kore, Etiyopya ve bazı Güney Amerika ülkelerindeki sıkıntılar yer alıyor.

İSRAİL DAVET EDİLDİ

Antalya Diplomasi Forumu, böylesi gerilim içindeki dünya diplomasinin kısa süreliğine nefesleneceği bir ortamı oluşturabilecek.İki binden fazla kişinin katılımı planlanan forum, Türkiye'nin tanıtımı açısından da önemli. ABD ile Rusya gibi önemli ülkelerin dışişleri bakanları da foruma davet edildi. Davet edilenler arasında ilişkilerin normalleşmesi için adım atılan ülkelerden Ermenistan ve İsrail'in dışişleri bakanları da var. Ancak bu ülkelerden henüz davete yanıt gelmedi. Şu ana kadar foruma katılacaklarını bildirenler arasında Slovenya ve Nijer cumhurbaşkanları, Arnavutluk Başbakanı, Letonya Başbakan Yardımcısı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Dünya Aramiler Konseyi Başkanı'nın yanı sıra çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları yer aldı.



Çok Okunanlar

2024-10-24 13:28:30