Siyaset >> Milliyet Siyaset


Son dakika... Bakan Çavuşoğlu'ndan barış zirvesi açıklaması


Link [2022-04-01 15:11:08]



Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;Liderler düzeyinde alınması gereken kararlar var. O nedenle temaslarımıza devam ediyoruz. Bir taraftan biz bakanlar ile görüşüyoruz. bir yandan da Cumhurbaşkanımız liderler ile görüşmeyi sürdürüyor. Cumhurbaşkanımız Putin ile bir görüşme gerçekleştirecek.

"RUSYA DA BUNUN GARANTÖRÜ OLACAK"

Dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya gelmişti. Bakan Çavuşoğlu, İstanbul'da gerçekleştirilen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde ortaya çıkan güvenlik garantileri konusunda, "Ukrayna, 'Ben NATO'ya girmeyeceksem, tarafsız bir politika izleyeceksem benim güvenliğimin de garanti altına alınması gerekiyor' diyor. Bunu söylerken bir ülkeye karşı söylemiyor. Kendi teklifinde kimler var, P5 ülkeleri. P5'in içinde ABD var, İngiltere var, Fransa var, Çin var ve Rusya Federasyonu var. Böyle bir anlaşma olursa Rusya da garantörlerden birisi olacak. Ukrayna'nın teklif ettiği artı Türkiye ve Almanya. Ama daha sonra görüyoruz ki İtalya, İsrail var, Kanada'nın ismi zikredildi. Hatta gönüllü olarak katılmak isteyen ülkeler varsa buna da açık olacak.

Öfkeden çıldıran Rus komutan: 'Hainsiniz, zayıfsınız, korkaksınız'

Böyle bir liste olursa, onların görevi ne olacak? NATO gibi herhangi bir ittifaka giremeyecek Ukrayna ama AB'ye girecek. Ekonomik ve siyasi bir birliktelik olduğu için. Bu ülkeler de bunu garanti edecek. Sonuçta bu ülkeler, Ukrayna'ya yönelik bir tehdit oluştuğu zaman hangi adımlar atılacak? BM Güvenlik Konseyi mi devreye girecek? Barış Gücü mü olacak, hava sahası mı kapatılacak? Bu tür tehditleri engelleme konusunda birlikte çalışacak. Türkiye'de yorumlara bakıyoruz. 'Türkiye hemen savaşın içine girecek, asker konuşlandıracak' bunlar söz konusu değil veya 'Rusya'yla karşı karşıya gelecek' Rusya da bunun garantörü olacak. Rusya'da Ukrayna'ya karşı bir tehdidi engellemekte mükellef olacak. Bu aslında barışa giden yolda Ukrayna'nın ihtiyacı olan bir garanti. Böyle değerlendirmek lazım. Türkiye'yi ilk etapta P5 artı Türkiye ve Almanya olarak teklif etmeleri, Rusya Federasyonu'nun da buna 'evet' demesinin sebebi her iki ülkenin de Türkiye'ye güvenmesi, Türkiye'yi objektif, yapıcı, barış isteyen bir ülke olarak görmeleridir" açıklamasını yapmıştı.

Zelenskiy 'hain' generallerin rütbesini söktü! 'Sırayla hepsi cezalandırılacak'

Çok Okunanlar

2024-10-23 13:27:52