Yazarlar >> Milliyet


Şişli, Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı aldı


Link [2022-12-12 08:16:20]



Şişli Belediyesi, Avrupa Platformu tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı aldı. “Bu markayı almak bizim için çok anlamlı” diyen Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Milliyet’e konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Markaya Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilkeye uyum sağlayan yerel yönetimler sahip olabiliyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2008 yılında aldığı kararla, ‘Yerel Düzeyde Yenilik ve İyi Yönetişim’ stratejisini geliştirdi. Strateji, özellikle yerel düzeyde iyi yönetişimi kuran veya geliştiren eylem ve politikaları teşvik etmeyi amaçlıyor. Avrupa Konseyi’nin hükümetler arası organı olan Avrupa Demokrasi ve Yönetişim Komitesi tarafından kurulan Avrupa Platformu, ulusal platformların veya kuruluşların Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı verebiliyor. Avrupa Konseyi İyi Demokratik Yönetişimin gerekliliklerini ise Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilke yoluyla tanımlıyor. Marka, bu 12 ilkeye saygısını gösteren yerel yönetimlere ödül olarak veriliyor” dedi.

(Soldan Sağa) Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Avrupa Konseyi Demokratik Yönetişim Bölümü Başkanı Alina Tatarenko

İki belediye başvurdu

Argüden Yönetişim Akademisi koordinatörlüğünde Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Avrupa Konseyi, Sultanbeyli Belediyesi ve Şişli Belediyesi ortaklığı ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun desteğiyle “Entegre Belediye Yönetişim Modeli” adlı proje hayata geçirildi. Ekim 2021’de başlayan ve bir yıl boyunca devam eden projeyle belediyelerde iyi yönetişim kültürünün bütünsel biçimde uygulanması ve sürekli gelişimi için bir model geliştirildi. Geliştirilen model ve yürütülen faaliyetler sonucunda Türkiye’de ilk defa Şişli Belediyesi ve Sultanbeyli Belediyesi Avrupa Konseyi’nin Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markasını almak için başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirme sonucunda Şişli Belediyesi, ELoGE markasını almaya hak kazandı. Keskin, “Bu markayı almak bizim için çok anlamlı. Çünkü bu adım, ‘başka bir yerel yönetim mümkün’ felsefesiyle çıktığımız yolda, hedeflerimize ulaşmaya başladığımızın en önemli göstergesi” dedi.

‘Şeffaflık artık tescilli’

Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Bu değişime proaktif yaklaşan yönetimler, politika üretmekten proje geliştirmeye kadar her anlamda bir adım daha önde olacak. Biz de Şişli Belediyesi olarak, bu değişimi izlemek yerine, bu değişime yön vermeye ve katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu noktada pek çok yerel yönetime örnek olacak modeller geliştiriyoruz. Bütçeden üretilecek hizmetlere kadar geniş bir toplumsal katılımı sağlayan Katılımcı Bütçe’yi her yönüyle uygulayan ilk ilçe olmak bizi gururlandırıyor. Katılımcı Bütçe için Şişli’nin 25 mahallesinde paydaşlarımızla birlikte 100’ün üstünde toplantı yaptık. Mahalle sözcülerimiz arasında 12 yaşında bir kardeşimiz bile vardı. Yani toplumun her yaştan, her kesiminden komşumuza ulaştık. Kolektif bir akılla hizmetlerimize ve politikalarımıza karar veriyoruz.”

‘Geleceği şekillendiriyoruz’

Yine her kademede şeffaflığı işler kıldıklarına işaret eden Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, Şişli Belediyesi olarak yaptığımız her işte öncü olmaya, değişime katkı sağlamaya ve katılımcı demokrasinin ülkenin her noktasında işler olması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmayı titizlikle yürüten Argüden Yönetişim Akademisi’nin kıymetli yöneticilerine, ekip arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.”

12 ilke

1- Katılım, temsiliyet seçimlerin adil yapılması

2- Duyarlılık

3- Etkililik ve verimlilik

4- Açıklık ve şeffaflık

5- Hukukun üstünlüğü

6- Etik davranış

7- Yetkinlik ve kapasite

8- Yenilik ve değişime açık olma

9- Sürdürülebilirlik ve uzun dönemli yönelim

10- Sağlam mali yönetim

11- İnsan hakları, kültürel çeşitlilik ve sosyal kaynaşma

12- Hesap verebilirlik

Çiftçilere 110 milyon liralık mazot desteği!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce Türkiye’de ilk kez devreye alınan “Çiftçi Kart” uygulamasıyla, 33 bin 180 çiftçiye yüzde 100 hibeli olarak güncel bedeli 110 milyon lira olan, 4 milyon 46 bin 550 litre mazot desteği verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de en büyük mazot desteği veren şehrin Gaziantep olduğunu belirterek, “Belediyenin şu an 33 bin çiftçisine böyle bir karar vermiş olması 110 milyonluk bir mali desteği bu işe ayırması, Türkiye’nin en büyük mazotla ilgili çalışmasını yapmış olması, Türkiye’de bir ilk. Gaziantep buna öncülük ediyor. İnşallah bu çalışma tüm Anadolu’ya yayılacak güzel bir örnek olacağız. Şu an yüzde 100 hibe mazot desteğini veren ilk belediye biz olduk” dedi. Üzerinde isimleri de yer alan QR Kodlu ve ID’li kartlarıyla çiftçiler anlaşma sağlanan; Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinden indirimli ürünleri alabilecek, sağlık, kamu kurum ve kuruluşlarından indirimli faydalanacak, market, firma gibi yerlerden indirimli alışveriş yapabilecek.

Scooter istilasına kim dur diyecek?

İstanbul Kadıköy’de yaşamakta olan okurlarımız, “Kaldırımlarda adım atacak yer kalmadı. Çocuğumuzla kaldırımlarda yürüyemez olduk. Scooter’lar canımızdan bezdirdi. Kaldırımlar scooter’lar ile dolunca, mecburen yoldan yürümek zorunda kalıyoruz. İstanbul’da dört ay önce elektrikli scooter kullanımına yeni düzenleme getirildi. Buna göre kaldırımda kullanımları yasaklandı. Zabıtalara, kaldırımı işgal eden scooter’lar için bağlı oldukları firmalara para cezası kesme yetkisi verildi ama uygulanmıyor. Bu durum tüm şehirlerin ortak sorunu haline geldi. Bunun önüne geçmek için devletimizin karar alması bekliyoruz. Tüm illerde belediyeler ve Emniyet Müdürlükleri ortak bir çalışma yaparak bunun önüne geçmeli. Yayalar olarak can güvenliğimiz kalmadı. Her geçen gün elektrikli scooter firmaları çoğalıyor. Birisinin buna dur demesi gerekiyor” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini yetkililere iletmiş olalım, bakalım yol ve kaldırımları işgal eden bu elektrikli scooter firmalarına bir yaptırımda bulunulacak mı, bekleyip göreceğiz?

Başkan Ergin’den çalıştaya davet

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ‘Ayvalık Vizyonu Çalıştayı’nın 13-14-15 Ocak 2023 tarihlerinde, Cunda Uygulama Oteli’nde gerçekleştirileceğini duyurdu. Başkan Ergin, “Fikri, projesi, iddiası ve pozitif enerjisi olan herkesi Çalıştay’a davet ediyorum” diyerek çalıştaya katkı koymak isteyenlere çağrı yaptı. Tamamlandığında ortak sonuç, çözüm ve öneri raporlarının ortaya çıkmasıyla birlikte 2023 yılının turizm hedeflerine de yön verecek olan çalıştayın danışma, bilim ve organizasyon kurullarında birbirinden değerli isimler yer alacak. Daha temiz, daha mavi, daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir bir Ayvalık için ‘Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm’ sloganıyla yapılacak olan çalıştay, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği ortaklığında yürütülecek. Çalıştayda ‘Kent ve Yaşam Kültürü’, ‘Turizm ve Sürdürülebilirlik’, ‘Doğal ve Kültürel Miras’ ve ‘Gastronomi, Ölmez Ağaç ve Ayvalık Mutfağı’ konuları masaya yatırılacak.

70 milyon TL’lik asfalt atağı

Haliliye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü merkez ve kırsal mahallelerdeki çalışmalarını devam ettiriyor. Otoyol konforunda yollarla mahallelerin çehresini değiştiren Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, ilçe İlçe genelinde mahalleleri sıcak asfalt çalışmalarıyla yeniliyor. Bu kapsamda, Ertuğrulgazi Mahallesi’nde sıcak asfalt çalışmalarıyla yolların ömrünü artıran ekipler, yolları daha konforlu hale getiriyor. Merkez mahallelerde etap etap süren yol çalışmaları, İnci ve Güvenli kırsal mahallelerinde stabilize yol çalışmalarıyla devam ediyor. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Başkan Mehmet Canpolat’ın yatırımlarıyla merkez ve kırsal mahallelerde 70 milyon TL’lik asfalt atağıyla çalışmaların birçok mahallede tamamlandığı ve sona gelindiği belirtildi.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-19 01:44:16