Sağlık >> Milliyet Sağlık


Sibo Nedir, Neden Olur? Sibo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?


Link [2022-05-25 07:53:07]



SİBO, kalın bağırsakta olması gereken bakterilerin ters yönde giderek ince bağırsakta üremesidir. Bu durumda ince bağırsakta aşırı bir bakteri üremesi ile karşılaşılır ve SİBO olarak tanımlanır.

SİBO Nedir, Neden Olur?

İnce bağırsaktaki aşırı bakteri üremesi SİBO olarak bilinir. Tam olarak anlaşılmamış olsa da bakteri fazlalığı olarak tespit edilmiştir. Normal koşullarda kalın bağırsağın altına olan bakterilerin ince bağırsakta ürediği görülür.

SİBO hastalığında genelde Escherichia coli, Proteus, Klebsiella ya da Enterococcus spp bakterileri yer alır. Semptomlara sebep olan organizmalar kalın bağırsaktan ince bağırsağa doğru ilerler. Bu bakteriler de hidrojen, hidrojen sülfür ve metan fazları üretir. Meta gazı bağırsak geçişini yavaşlatır ve bakterilerin daha fazla üremesine sebep olur. Belirtiler arasında kronik yorgunluk, ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik ve ciltte kaşınma sayılabilir.

SİBO Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik bir rahatsızlık olan SİBO bir anda tedavi edilemez. Bağırsaklar için antibiyotik kullanımı ile beraber yaygın olarak aşırı çoğalma baskılanır. Çalışmalar sonucu antibiyotik ile yapılan tedavinin hastalarda rahatlık sağladığı ve nefes testlerinde olumlu sonuçlara sebep olduğu tespit edilmiştir.

SİBO mutlaka altına yatan sebeplere göre tedavi edilmelidir. Aksi takdirde SİBO tedavisi olumlu yanıt vermez ve hastalık tekrar edebilir. Antibiyotik yerine bitki taneleri, doğal antibiyotik ya da oregano da tercih edebilirsiniz. Klinik olarak ise damar yolu ile besin takviyesi, fazik diyet ya da elemental diyet tercih edilebilir. Meditasyon ve nefes egzersizleri de SİBO tedavinde uygulanabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 00:40:35