Eğitim >> Milliyet Eğitim


Sekülerleşme Nedir, Neyi Savunur? Sekülerizm Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Link [2022-04-14 08:31:36]



Sekülerizm kelimesi taşıdığı anlam üzerinden en merak edilen kelimeler içerisinde yer alır. Bu kelime aynı zamanda anlamı kapsamında farklı özellikleri ön plana çıkarır ve belli bir durumu savunur.

Sekülerleşme Nedir?

Dinin toplumsal değil bireysel olarak yaşanmasını anlatan yapı sekülerleşme olarak bilinir. Bu bağlamda ahiret ya da dini gibi yapıların dışında, dünya hayatına odaklanılması gereken unsur olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Bu unsur aynı zamanda sekülerizasyon olarak da bilinir. Yani din temeline dayalı olan devlet yönetiminin sona erdirilmesi ile birlikte, dinden ayrıştırma hareketi olarak değerlendirilir.

Sekülerleşme Neyi Savunur?

Sekülerleşme genel olarak toplumun din üzerinden değil bireysel açıdan yaşamasını savunur. Bu durum sadece toplum değil aynı zamanda hükümet ve siyaset ile birlikte devlet yönetimi kapsamında da öne çıkar. Aynı zamanda bu yöndeki siyasi düşünce olarak da ifade etmek mümkündür. Genel olarak günümüzde Cumhuriyet ve demokratik ülkeler bu şekilde bir yapı sistemine sahiptir. Yani din ve devlet işleri birbirinden ayrılmak suretiyle öne çıkar.

Sekülerizm Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Sekülerizm 18. yüzyılda aynı zamanda Aydınlanma Çağı olarak bilinen kültürel hareket üzerinden ortaya çıkmıştır. Bu dönemde düşünce özgürlüğü ile beraber dini inanç ve pek çok yapı konusunda bireysel haklar ön plana çıkmıştır. Yani eşitlikçi ve her bireyin kendi özgürlüklerini öne çıkaran yapı ile beraber sekülerizm güçlenmeye başlamıştır. Avrupa'da başlaması ile beraber dünyanın birçok farklı ülkesinde yapısı ve anlamı ile önemli devrimler yaratmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 09:34:33