Eğitim >> Milliyet Eğitim


Sedd-İ Zerai Nedir, En Çok Hangi Mezhep Kullanılır? Sedd-İ Zerai Örnekleri...


Link [2022-04-14 20:31:12]



Sedd-i Zerai de diğer birçok uygulama gibi yorum farklılıklarına dayanan bir uygulamadır. Bu nedenle genel bir kaide değil, belli başlı mezhepler tarafından uygulanan bir prensiptir.

Sedd-i Zerai Nedir?

Zerai kelimesi kötülük ve sakıncalı durumlar demektir. Sedd sözcüğü ise, bir şeyin önüne set çekmek yani ona mani olmak anlamına gelir. Bir fıkıh terimi olan sedd-i zerai, Allah'ın emir ve yasaklarına uymayan bir şeye yol açma ihtimali bulunan şeylerin önlenmesi demektir.

Bir şeyin sedd-i zerai olarak nitelendirilmesi için, normal şartlar altında dinen caiz olması gerekir. Ancak normalde mekruh ya da haram olmayan bir fiil, belli başı şartlar altında kişinin günah işlemesine neden oluyorsa, o şeyin yapılmasına engel olunur. Bu engele de sedd-i zerai denir.

Sedd-i Zerai En Çok Hangi Mezhep Kullanılır?

Sedd-i Zerai, en çok Suudi Arabistan, Cezayir, Tunus ve Kuveyt'te yaygın olan Maliki ve Hanbeli mezheplerinde yaygındır.

Sedd-i Zerai Örnekleri

1- Normalde birine yardım etmek sevaptır. Ancak yardım edilen kişiler başka bir insana ya da kavme zulmetme ihtimali yüksekse, o kişiye yardım edilmesi önlenir.

2- Birine borç vermek caizdir. Ancak, kumarhane işleten birisine borç vermek caiz değildir. Bu kişiye sedd-i zerai gereği borç verilmez.



Çok Okunanlar

2024-09-23 09:41:23