Eğitim >> Milliyet Eğitim


Sanat Akımı Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? En Bilinen Sanat Akımları Nelerdir?


Link [2022-04-14 20:31:12]



Resim ve fotoğraf gibi alanlarda kurulan sanat akımlarında teknik ön plandadır. Sinema ve edebiyatta ise biçimsel özellikler ve içerik, aynı derecede önem taşır.

Sanat Akımı Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Bir manifestosu olan ve söz konusu manifestoda yazılı olan kurallara göre eser üreten yazarların ortak eğilimine sanat akımı denir. Tarih boyunca birçok akım, başka bir sanat akımına tepki olarak doğmuştur.

En Bilinen Sanat Akımları Nelerdir?

1- RÖNESANS

Avrupa'nın hem kültürel hem de sosyal anlamda değişmesinde büyük pay sahibi olan Rönesans akımı, 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Rönesans, 18. yüzyılda ortaya çıkan Aydınlanma Döneminin öncüsü sayılır. Bu dönemde özellikle resim alanında birçok köklü değişiklik yaşanmıştır.

Rönesans dolaylı olarak hümanizm öğretisinin oluşmasında ve yayılmasında da etkili olmuştur.

2- BAROK

İtalyan ressam Caravaggio tarafından kurulan barok sanat akımı, klasisizme tepki olarak doğmuştur. Bu sanat akımında pastel ve parlak renklerin yerine çok daha koyu renkler ve karanlık fonlar kullanılmıştır. Barok sanat akımı, resim dışında mimari ve heykel gibi sanat dallarında da etkili olmuştur.

3- REALİZM

Realizm akımı hem edebiyatta hem de resimde ortaya çıkmıştır. Hem kitaplarda hem de resimlerde sıradan insanların günlük yaşantılarından kesitler sunulmuştur.

4- GERÇEKÜSTÜCÜLÜK

Gerçeküstücülük akımının temsilcileri, doğayı olduğu gibi değil bilinçdışının algıladığı ve yorumladığı şekilde ele alınmıştır. Bu akım daha sonraki yıllarda Letrizm ve Dadaizm gibi akımların doğmasında etkili olmuştur.



Çok Okunanlar

2024-09-23 09:39:41