Yazarlar >> Milliyet


Sağlıklı yağlar, sağlıklı insan, sağlıklı gelecek


Link [2022-10-30 10:44:21]



Gün içinde almamız gereken enerjinin yüzde 30’unun yağlardan sağlanması gerekiyor. Peki, doğru yağları tüketip tüketmediğinizden emin misiniz? Buna karar verebilmek için yağları biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Yağlar, günlük beslenmemizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Beslenmede her besin grubunda olduğu gibi yağlarda da dengenin ve çeşitliliğin sağlanması çok önemli. Yağları doymuş ve doymamış yağlar olarak sınıflandırdığımızı hatırlatmakla başlamak istiyorum. Genelde doymamış yağlar oda ısısında sıvı halde, doymuş yağlar ise katı halde bulunuyor. Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin, vücut tarafından daha kolay emilmesi için dengeli yağ tüketiminin önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Sağlıklı yağ tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini söylemek mümkün.

Ayvalık’taki zeytin hasadı şenliğinden.

Sağlıklı yağlarla yapılan birkaç çalışmadan söz ederek başlamak istiyorum. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırma, günde bir avuç badem yemenin bağırsak sağlığını destekleyen bütirat üretimini artırdığını bildiriyor. Yine aynı şekilde sağlıklı yağ sınıfında yer alan ceviz ile ilgili The Journal of Nutrition dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma, günlük ceviz tüketiminin bağırsak sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek bazı bakterilerdeki artışlarla ilişkili olduğunu bildiriyor. Aynı zamanda ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı yağ tüketiminin kalp, zihin sağlığı gibi pek çok faydası olduğunu unutmayın. Her gün 1 avuç yağlı tohum tüketiminizi beslenme planınıza eklemenizi öneririm.

Zeytin hasadında kadın çiftçilerin rolü büyük.

Avokado da faydalı

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz avokado, günden güne sofralarımızdaki yerini sağlamlaştırıyor. Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığı için faydalı olduğunu gösteren araştırmalar bulunduğunu unutmamak gerek. Avokadonun faydaları bununla sınırlı kalmıyor. The Journal of Nutrition dergisinde geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir araştırma, günlük avokado tüketiminin bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Avokado için her gün olmasa da mutfağınızda yer açmakta fayda var. Avokadoyu salata içinde, sandviçlerde, tavuk ya da balık ile veya tam tahıllı besinlerle tüketebilirsiniz.

Zeytinyağının iyiliği

Sağlıklı yağ deyince aklınıza ilk gelmesi gerekenlerden biri de zeytinyağı. Peki, zeytinyağı sizin için ne ifade ediyor? Zeytinyağı, bu topraklar için, toplumumuzla bağdaşan çok önemli bir kültürel değeri anlatıyor. Zeytin barışın ve zaferin simgesi. Hem kendisi hem de yağı Akdeniz diyetinin baş tacı. Zeytinyağının kalp hastalıklarından kansere, cilt hastalıklarından beyin sağlığına olan pek çok faydası var. Bu konudaki sağlık faydalarını artık bütün dünya bilim otoriteleri kabul ediyor. Öyle ki her yıl en iyi diyet sıralamasında ilk sırada yıllardır Akdeniz diyeti yer alıyor.

Peki, zeytinyağı tüketiminizi nasıl destekleyebilirsiniz? Kahvaltıda domates ve yeşilliklerinizin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerindeki sebze veya kuru baklagille yaptığınız yemeğinizi zeytinyağıyla yaparak, pilavınıza veya tahıl grubunuza, çorbalarınıza zeytinyağı ekleyerek, aslında küçük seçimlerle beslenmenizdeki yağ dengesini sağlamak çok kolay. Zeytin ağacının diğer adının “Ölmez ağaç” olduğunu biliyor musunuz? Zeytinyağı, bu topraklar için, toplumumuzla bağdaşan çok önemli bir kültürel değeri ifade ediyor. 4 bin yıldır mutfağımızda, bizi iyi ve sağlıklı besliyor. Öyle ki hem kendisi hem de yağı beslenmede baş tacı. Geçen hafta sonu zeytin hasadı için Ayvalık’taydım. Komili’nin “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” sloganıyla organize ettiği ve 25. kez düzenlediği zeytin hasat şenliğinde çok sevgili dostlarımla vakit geçirdim. Hasat sırasında bin 100 yıllık savaşçı anıt ağacını bir kez daha ziyaret ettik. Tarihe tanıklık eden bu ağaç, aslında Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye sloganını tam olarak özetliyor. İnsanoğlu doğa ile uyum içinde yaşamayı öğrenirse ağaçlarımızı gelecek nesiller de görebilecek.

2018 yılında başlayan anıt zeytin ağaçlarının tespit edilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Bu çerçevede Balıkesir Ayvalık ve Manisa Akhisar’da 20 milyon zeytin ağacı taranmış durumda.

Bu vesileyle Ayvalık’a bir “Zeytinyağı Enstitüsü” kurulacağı müjdesini de paylaşmak istiyorum. Bu enstitü hem zeytin hem de zeytinyağının daha iyi yerlere taşınması için başta kadın çiftçiler olmak üzere tüm zeytin emekçileri için çok kıymetli bir adım oluşturuyor.



Çok Okunanlar

2024-09-20 18:44:54