Sağlık >> Milliyet Sağlık


Sağ Ve Sol Diz Kapaklarında Ağrı Ve Şişlik Neden Olur?


Link [2022-07-05 16:38:20]



Diz kapağının aşırı bir yük altında kalması ve sürekli olarak kullanılması sonucunda eklemde yer alan kıkırdak dokunun yıpranması veya tamamen yok olup kemiğe zarar vermesi ile meydana gelen osteoartrit, travmalar ve yaralanmalar, pozisyonel şekilde diz kapağının kayması, enfeksiyonlar, diz kapağında mevcut olan tümörler, tendonların ya da yağ dokusunun iltihaplanması, plika ismi verilen dokuların aşınması gibi pek çok unsur diz kapağı ağrısına sebep olmaktadır.

Diz Kapağı Nedir?

Diz kapağı şeklinde bilinen patella, dizin ön tarafında yer alan yassı ve küçük nitelikteki bir kemiği ifade etmektedir. Bu kemik üstte bulunan kasların gücünün diz bölgesinin alt kısmına iletilmesinden ve bununla beraber hareket edip bükülmesinden sorumlu olmaktadır.

Uyluk kemiği ile kaval emiği arasında bulunan tendonlar ile bağlıdır. Alt yüzünde ise eklem kıkırdakları yer almaktadır. Diz kapağının pozisyonel açıdan dışa doğru kayması veya bu bölge içerisinde sıkışması diz kapağı ağrılarının en fazla rastlanan nedenlerinden olmaktadır. Bacağa hareket yeteneğini katan diz kapağı ve altında bulunan dokularda ortaya çıkan ağrılar yaşam kalitesini düşürür iken bazı durumlarda görevini yerine getiremeyecek düzeylere de gelebilmektedir.

Sağ ve Sol Dizde Ağrı ve Şişlik Neden Olur?

Genel olarak halk arasında sporcu hastalığı şeklinde bilinen menisküs yırtıkları, dizin zorlanması sonucunda görülebilen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmekte olan bir sağlık sorunudur. Diz bölgesinde üzerinde şişlik, ağrı ve ses gelmesi gibi belirtiler ile kendini gösterebilen menisküs yırtılmasının tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 14:30:13