Yazarlar >> Milliyet


Saffet Kaya’ya anlamlı mimarlık ödülü


Link [2022-10-11 07:38:19]



Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin Mimarlık Ödülleri geçen hafta sahiplerini buldu.

Yapı Ödülü’nü Kıbrıs Uluslararası Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Merkezi’yle gurur duyduğumuz Kıbrıslı Türk mimar Saffet Kaya Bekiroğlu aldı.

SAFFET KAYA

Saffet Kaya Bekiroğlu, Londra, Lefkoşa ve İstanbul’da çalışmalarına devam ediyor.

İTÜ Mimarlık Bölümü’nde eğitim gördükten sonra yüksek lisansını ABD’de UCLA’de (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) tamamladı.

Greg Lynn, Frank Gehry ve Zaha Hadid gibi çok değerli mimarların büyük projelerine imza attı, daha sonra kendi ofisini kurdu.

Hatırlayacaksınız, daha önce Saffet Kaya Bekiroğlu’nun katıldığı Los Angeles kültür-sanat hayatının kalbi olan sanat müzesi LACMA’nın (Los Angeles County Museum of Art) değişimine karşı düzenlenen “LACMA not LackMA” yarışmasında jüri ve halk oylamasında da kazanan Saffet Kaya Design’ın “Reimagining/Restructuring” (Yeniden Hayal Etmek/Yeniden Yapılandırmak) isimli projesiydi.

Proje, sokak seviyesini galerilerin bulunduğu yükseltilmiş yapıya bağlayan bir mimari peyzaj içeriyor.

Alışılmış galeri mekânlarının yanı sıra spiral bir seyir rampası sayesinde ziyaretçilere müzedeki farklı galeri hacimlerinden görüntüler sunuyor.

Toplam 6 katın sergilemeye ayrıldığı projede galeri mekânları, birbirinden bağımsız sanat eserlerinin veya birleştirilerek büyük ölçekli sanat işlerinin sergilenmesi için kullanılabiliyor.

Yapının merkezini oluşturan avlu, müzenin kimliğini güçlendiren akıcı bir mekân olarak farklı etkinliklere de ev sahipliği yapabiliyor.

Şimdi ise Saffet Kaya Bekiroğlu, Kıbrıs’ta yaptığı projelerle dikkat çekiyor.

Çok kısa sürede birçok projenin çizimden hayata geçirilmesi ve hatta üniversite hayatına katılması da önemli bir başarı.

İşte ne yazık ki İstanbul dışındaki projelerden çok fazla haberimiz olmasa da, Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin Kıbrıs Uluslararası Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Merkezi’yle Saffet Kaya Bekiroğlu’nu ödüle layık görmesi sayesinde şimdi değerli mimarın diğer projelerini de daha yakından izleme şansımız olacak.

Christie’s’de İstanbul Calling günü

Frieze Londra haftasında Türkiye çağdaş sanat hayatını ilgilendiren bir etkinlik dikkat çekiyor Londra’da.

Türkiye’nin en önemli kültür-sanat kurumlarının başında gelen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bu yıl tam 50. yılını kutluyor.

Her şey Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın İstanbul için kurduğu bir festival hayalinin somutlaşmasıyla 1972’de başladı.

Bir İstanbul Festivali’nden 50 yılda güncel ve klasik müzik, sinema, sahne sanatları, güncel sanat ve tasarım alanlarında düzenlediği binlerce etkinlikte on iki milyonu aşkın izleyiciyi ağırlayan bir kuruma dönüştü.

Türkiye’de festival ve bienal olgusunun yerleşmesine, benimsenmesine katkıda bulundu.

Daha önce İKSV’nin Four Seasons Bosphorus’ta gerçekleşen 50. yıl kutlamasında Christie’s Müzayede Evi’nin yönettiği destek yarışında şimdiye kadar Venedik’teki Türkiye Pavyonu’nda işleri yer alan sanatçılardan Sarkis, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Ali Kazma ve Cevdet Erek’in bağışladıkları eserler satılmıştı.

Elde edilen gelir Venedik’teki bir sonraki Türkiye Pavyonu’na destek fonuna aktarıldı.

İKSV 50. yılında, başarılı genç sanatçıları ödüllendirmeye, desteklemeye, onlara alan açmaya devam edeceğini o zaman açıkladı.

Hedef, gençleri çalışmalarına daha fazla dâhil etmek.

Çünkü İKSV gençlerin hayatlarına kültür ve sanatla umut ve ilham katmayı çok önemsiyor, yeni üretimleri desteklemenin bu yönde büyük önem taşıdığına inanıyor.

Şimdi İKSV, Londra’da Christie’s ile İKSV Genç Sanatçı Fonu yararına Istanbul Calling başlıklı bir açık artırma gerçekleştiriyor.

Christie’s ilk defa ana müzayedelerinin içerisinde Türkiye’den bir kurum yararına satış yapıyor ve ilk kez Türkiye’den bu kadar büyük bir grup sanatçının eserlerini Frieze haftasında koleksiyonerlerle buluşturuyor.

Eserleri Christie’s müzayedesinde satışa çıkacak sanatçılar: Mehmet Güleryüz, Shirin Neshat, Rasim Aksan, Burçak Bingöl, Elif Uras, Aslı Çavuşoğlu, Gözde İlkin, İrfan Önürmen, Taner Ceylan, Ebru Döşekçi, Ahmet Doğu İpek, İhsan Oturmak, Seçkin Pirim ve Yağız Özgen.

Ayrıca seçkideki 24 eser arasında Beauford Delaney’nin daha önce hiç gün ışığına çıkmamış Gülriz Sururi ve James Baldwin portreleri de yer alıyor.

Christie’s Londra, bu eserler için 24-28 Eylül tarihlerinde özel bir ön gösterim sergisi düzenlemişti.

Büyük gün ise bugün.

Bu sabah Christie’s’in Onursal Başkanı The Earl of Snowdon ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ev sahipliğinde bir kahvaltı ve sergi turuyla başlayacak.

Açık artırmanın sonucunu heyecanla bekliyoruz.



Çok Okunanlar

2024-09-21 05:57:33