Yazarlar >> Milliyet


Sadberk Hanım Müzesi’nde çağdaş sanat sergisi


Link [2022-08-25 06:44:22]



Cam sanatçısı Felekşan Onar’ı, Fyshan Glass Studio ile tanıyorsunuz zaten, yurt dışındaki sergileri takip edenler Felekşan Onar’ın Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nden Berlin’deki Bergama Müzesi’ne uzanan sergilerini de biliyor.

Aslında yüksek öğrenimini ekonomi ve müzik dalında Cornell Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra bankacılıkla başlayan kariyerini on beş yıl boyunca tekstil-konfeksiyon sektöründeki çalışmalarıyla sürdürüyor.

TÜSİAD’dan KAGİDER’e birçok önemli iş derneğinde görev alıyor.

2003 yılında Harvard Üniversitesi OPM programından mezun olduktan sonra aktif iş hayatından çekilerek cam sanatı çalışmalarına başlıyor.

Özel bir atölyede aldığı eğitim ve sonrasında Cam Ocağı Vakfı’ndaki çalışmalarıyla birlikte Aralık 2003’te kendi atölyesini kuruyor.

“Şimdiki hayatım 2000 öncesindeki kariyerimle çok farklı, kendimi ifade edebileceğim yolu buldum, mutluyum” diyor Felekşan Onar.

Hâlen çalışmalarına Pera’daki atölyesinde devam ediyor.

Ayrıca eserlerinin üretimini sergilenecekleri yerlerde yapmayı tercih ediyor.

Bazen Murano’da, bazen ABD’de üretim yapıyor.

İlk kitabı İngiltere’de basılıyor, Victoria & Albert Müzesi’nde sergilediği camdan kanatsız kuşlardan oluşan “Perched” enstalasyonu ana konusu kitabın.

Hatta Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları sorunları anlatan “Perched” için ilham aldığı “Birds Without Wings”in yazarı Louis de Bernieres’den de kitaba bir yazıyla katkıda bulunmasını rica ediyor.

Yazar sadece kitaba Felekşan Onar’la ilgili bir yazı yazmaktansa bir kısa hikâye yazıyor, kitapta bu eser de yer alıyor.

Şimdi ise Sadberk Hanım Müzesi’nde yeni bir kişisel sergiyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor: “Kuşlar: Ütopyadan Sonra”.

Yazar ve küratör Arie Amaya-Akkermans ile multidisipliner bir işbirliğiyle hazırladığı sergi üç ana bileşen etrafında tasarlandı: Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar müze koleksiyonundan seçilen eserlerle sohbet eden bir dizi yeni cam heykel, çağdaş bir oyun ve bir sergi monografisi.

Müzedeki ilk çağdaş sanat sergisi olan proje, heykel, tiyatro, film, arkeoloji ve saha araştırmalarını kapsıyor.

Sergi, 10 Eylül’de 17. İstanbul Bienali ile eş zamanlı etkinlikler kapsamında başlayacak, 28 Şubat’a kadar devam edecek.



Çok Okunanlar

2024-09-22 16:40:21