Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Rusya'nın tavrı kabul edilemez’


Link [2022-02-26 10:31:23]



Mehtap Gökdemir / ANKARACHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Denizli programını yarıda keserek döndüğü Ankara'da, Merkez Yürütme Kurulu'nu olağanüstü topladı.

Kılıçdaroğlu, çeşitli programlar için bulunduğu Denizli’de, Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı telefonla arayarak gelişmeleri değerlendirdi.

Beştepe'deki Güvenlik Zirvesi'nin ardından Meclis'in bilgilendirilmesi gerektiğine işaret eden CHP lideri, grup başkanvekillerine de konuyu TBMM gündemine taşımaları talimatını verdi.

Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine CHP Meclis Grup Yönetimi, daha önce "aç-kapa" yapılması kararına karşın gelişmeler üzerine çalışma kararı alan Genel Kurul toplantılarına katılmaları için milletvekillerini mesajla uyardı.

'Hukuka bağlı kalınmalı'

CHP Dış Politika Kurulu üyeleriyle de telefon görüşmesi yapan Kılıçdaroğlu, Montrö Anlaşması’na sıkı sıkıya bağlı kalınmasının uluslararası hukuka bağlılığın altını çizdi. Türkiye’nin bir savaşta olmadığını vurguladı. Boğazlar hukukunun buna göre uygulanması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, nükleer güce sahip bir ülkenin Avrupa’nın göbeğinde demokratik bir ülkeyi işgalinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.Denizli'deki kanaat önderleri ile toplantının açılışında yaptığı konuşmanın ardından Ankara'ya dönen Kılıçdaroğlu, MYK'sını da olağanüstü toplantıya çağırdı.

'Montrö'den taviz verilmemeli'

Olağanüstü toplanan CHP MYK'ya; Kılıçdaroğlu’nun davetiyle, CHP Dış Politika Danışma Kurulu ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyeleri de katıldı. Toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre toplantıda, “Kullanılan ifadelerin ve Montrö’ye ilişkin tabirlerin dikkatli seçilmesi gerektiği, yaptırımların şimdiye kadar hiçbir noktada beklenen sonuçları vermediği” ifade edildi. Montrö Anlaşması'na vurgu yapılan toplantıda, “Çok dikkatli olmak ve maceracı olmamak gerekir” görüşleri dile getirildi. Kılıçdaroğlu'nun, Montrö'den taviz verilmemesi gerektiğini belirterek, "Devlet aklıyla, devlet refleksleriyle hareket etmenin gerekliliğinin" altını çizdiği belirtildi.



Çok Okunanlar

2024-10-24 07:24:17