Dünya >> Milliyet Dünya


Rusya yine gözdağı verdi


Link [2022-12-16 08:48:19]



Kışın etkisini göstermesiyle yeni bir aşamaya geçen Ukrayna’daki savaşta, tarafların güç gösterisi yeniden önem kazandı. ABD’nin yakın zamanda Patriot hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndereceği yönündeki haberlerin hemen ardından, Rusya Savunma Bakanlığı, Yars füzesinin siloya yerleştirilme görüntülerini paylaşarak adeta gövde gösterisi yaptı.

Savaşta doğrudan Ukrayna’yı destekleyen batılı ülkelere karşı hemen her fırsatta nükleer kozunu kullanan Rusya, böylelikle dünyayı tedirgin edecek bir hamlede bulundu.

ATOM BOMBASINDAN GÜÇLÜ

7 bin 500 mil menzile sahip ayrıca ABD’nin Hiroşima’ya fırlattığı atom bombasından 12 kat daha güçlü olduğu tahmin edilen Yars füze sistemleri, Rus ordusunca Moskova’nın güneybatısında,Kaluga bölgesindeki Kozelsk askeri bölgesindeki bir siloya yerleştirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz Şubat ayında Rus ordusuna Ukrayna’ya saldırı emri vermesinin ardından batılı ülkeler, Rusya’ya karşı harekete geçmiş, NATO birlikleri Rus sınırlarına yakın noktalarda askeri ve nükleer tatbikatlar yapmıştı. Bu gerilim üzerine Putin, Rus ordusunun nükleer birimlerine kırmızı alarma geçmeleri emri vermiş, Rus ordusu aralıklarla nükleer füze tatbikatları gerçekleştirmeye başlamıştı. Rus ordusu, son olarak geçen Haziran ayında bin kişilik askeri personelle yeni bir nükleer tatbikat düzenlemiş, bu tatbikatlarda Yars kıtalararası balistik füzesi de denenmişti.

HERSON’A BOMBARDIMAN

Öte yandan sahada ise karşılıklı saldırılar devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın geri aldığı Herson kentine yönelik ağır bombardıman gerçekleştirirken, kentin enerji sisteminden tamamen koptuğu ifade ediliyor. Sivil halkı hedef alan taktiklerine devam eden Rusya, enerji hatlarını hedef alarak Ukraynalıları zor durumu düşürmek istiyor. Ukrayna ordusu ise 2014’ten beri Rus birliklerinin kontrolündeki Donetsk bölgesine en kapsamlı saldırılarını düzenledi. Ukrayna ordusu Donetsk’e yönelik saldırılarla Rusya’ya karşılık vermek istiyor.

Litvanya’da kurulu bir metal işleme tesisi, Ukraynalılara kış için eski otomobil jantlarından soba imal etmeye başladı.Sobaların üzerinde “Ukrayna için zafer” yazması dikkat çekti.

‘50 MİLYON AMPUL LAZIM’

Rus saldırıları Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef alırken, Batı ülkeleri Ukrayna’ya enerji konusunda yardımda bulunmaya çabalıyor. Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğinde Ukrayna’ya bağış konferansı düzenlenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptığı konuşmada 50 milyon led ampule ihtiyaçları olduğunu ifade etti. AB şimdiden 30 milyon led ampul gönderimi için anlaşma sağladı.

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY ‘BELİRLEYİCİ OLACAK’

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın yanı sıra enerji, güvenlik ve savunma konularını ele almak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. AB liderleri, Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa’nın yaşadığı enerji krizini görüşecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ukrayna halkına sivil savunma, jeneratörler, lambalar gibi ihtiyaçları sağlayıp, kışı geçirebilmeleri için yardım olarak 1 milyar euro’dan fazla bir dayanışma fonu oluşturduk. Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini görüşmeye devam etmekle birlikte Ukrayna’ya 18 milyar euro’luk makro ekonomik bir mali destek öngörüyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, önümüzdeki 6 ayın savaşın gidişatı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti ve “Önümüzdeki 6 ay belirleyici olacak” dedi.



Çok Okunanlar

2024-09-19 19:31:32