Eğitim >> Milliyet Eğitim


Rtük Nedir, Açılımı Ne Demek? Rtük Görevleri Nelerdir?


Link [2022-05-30 05:23:40]



RTÜK bazı programları kaldırdığı ve cezaları kestiği bir kuruluş olarak bilinmektedir. Fakat RTÜK'ün görev ve faaliyetleri sadece bununla sınırlı değildir.

RTÜK Nedir?

RTÜK medyadaki olayların ve konuşmaların denetlendiği bir kuruluştur. İzlediğimiz filmlerde veya dizilerde bazı ses ve görüntülerin sansürlenmesi işlemini RTÜK gerçekleştirmektedir. RTÜK başkanı ve üyeleri ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından seçilmektedir.

Açılımı Ne Demek?

RTÜK'ün gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 15 Şubat 2011 tarihinde kabul edilmesi ile yasalaşmış ve bu kanun çerçevesinde yürütülmektedir. RTÜK açılımı ise ''Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'' olmaktadır.

RTÜK Görevleri Nelerdir?

RTÜK yurt içi ve yurt dışındaki televizyon ve radyo yayınlarının denetimi ve uygulaması, gerekli cezai işlemin uygulanması amacı ile açılmıştır. 1994 yılında kurulmasından sonra ise 2005 yılında Anayasa içerisinde yerini almıştır. RTÜK'ün yetkileri kanunun 34. maddesi kapsamında belirlenmiştir. Bu doğrultuda RTÜK'ün pek çok görev ve yetkileri bulunmaktadır. RTÜK'ün görevleri şu şekilde belirtilmektedir:

- Belirlenen kurallar doğrultusunda bu kuralların ihlal edilmesi durumunda kurum ve kuruluşlara uyarıda bulunur.

- Uyarıya uyulmaması durumunda RTÜK yayını 1-12 arasında durdurma yetisine sahiptir. Durdurulur ise onun yerini kamu spotu almaktadır.

- Durdurma sonrasında kurallara uyulmaması halinde 6112 sayılı kanun ve 32. maddesine göre idari para cezası veya tamamen lisansın iptal edilmesi yetkilerine sahiptir.

- RTÜK yayınlanma öncesinde bir müdahale bulunamaz. Ama gösterime girmesi sonrasında denetleme gerçekleştirilmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 21:19:36