Başta eklemler dahil olmak üzere kas, kemik ve bağları tutabilen romatizma, çok sayıda hastalığı da kapsayan genel nitelikteki bir tanımdır. Şişlik, ağrı ve hatta hareket kısıtlılığına sebep olan Romatizma çoğu durumda şekil bozukluklarına da yol açabilmektedir. Büyük bölümü kronik nitelikte olan romatizmal hastalıklarda, bireylerin günlük yaşamlarına devam edebilmeleri için erken tanı ile beraber düzenli tedavi bir hayli önemlidir.
Romatizma Ağrısı Nasıl ve Neden Olur?
Romatizmal hastalıklar vücut içerisindeki hareket sisteminin bir parçası kabul edilen eklem, kemik, kas ve bağları etkileyen hasarlanma olarak ifade edilmektedir. Romatizma genel itibari ile genetik geçişli olup nedeni tam anlaşılamamış olsa da iltihaplı olan romatizma ve iltihapsız olan romatizma çeşitlerinin nedenleri de farklı olmaktadır.
İltihaplı olan romatizma çeşitlerinin genetik geçişli olduğu düşünülmüş olsa da bu hastalığa neyin neden olduğu henüz anlaşılamamıştır. Bununla beraber iltihapsız romatizmaya çoğu zaman genetik faktör, fazla kilo, eklemin fazla yıpranması, sporda gerçekleşen yaralanmalar ve travmalar neden olabilmektedir. Çevresel faktörlerin beraberinde bütün romatizma çeşitlerinde cinsiyet ve yaş da bir hayli önemlidir.
Romatizma Nerelerde Ağrı Yapar?
Toplumda bir hayli sık görülen yumuşak doku ve kas romatizmasında genelde hastalarda çift taraflı fakat bir tarafta daha baskın olan ağrı görülmektedir. Sıklıkla omuzlar, boyun, sırt, bel, göğüs, kalçalar ve dizlerde ağrı hissedilmektedir.
2024-11-06 04:32:33