Eğitim >> Milliyet Eğitim


Rıfk Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir?


Link [2022-04-07 23:31:07]



Rıfk, iyi ahlak, nezaketli davranış ve mülayimlik anlamı taşımaktadır. Osmanlıdan bu güne kullanılan bir sözcük olan rıfk; faydalı, yumuşak, yardım eden ve nazik kişi demektir. Rıfk Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Rıfk Osmalı Dönemine ait bir sözcüktür, nezaket, tatlılık, yumuşaklık ve yavaşlık olarak tanımlanmaktadır. Zıddı olarak Unf kelimesi görülmekte ve zor, cebir ve sertlik anlamı taşımaktadır. Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir? Rıfk kelimesi islam toplumunda iyilik, yardımseverlik olarak düşünülmektedir. Kolaylık gösterme(teysir), lütuf manasına da gelmektedir. Kur’anı Kerimde Rıfk Nisa suresi 4/69. Ayette bulunmaktadır. Rıfk ile ilgili hadisler;

Hz. Muhammed, Allah’ım kim ümmetime rıfk ile muamele ederse, sen de O’nlara rıfk ile muamele et diye dua etmiş bulunmaktadır.

Hiç biriniz, kendi nefsine istediğini, bütün müminlere istemez ise Kamil Mü’min olmayacaktır. (Buhari İmam, 7 müslim, iman 71-72)

Rıfktan mahrum kalan kişi hayırdan da mahrum kalır demektir. Yani hayırlı işler yapamayanlar hayır dua da alamazlar.

Ey Aişe! Allah Rafık’ tır. Rızkın sahibidir. Rıfkla muamale etmeyi semektedir. Rıfkla muamele edenlere rıfkla muamele sevabı vermektedir. (Müslim Birr, 77)

Allah Resulünün bahçesindeki ağaçlara sopayla vurulmaz hem de ağaç kesilmez. Zaruriyet olduğunda hayvanların beslenmesi için hafifçe silkelenerek dökülen yapraklar verilir. (Ebu Davud Hac,95/96 2039)

Kaynak; Diyanet ve İslam Ansiklopedisi



Çok Okunanlar

2024-09-23 13:34:50