Eğitim >> Milliyet Eğitim


Repolarizasyon Nedir? Repolarizasyonda Rol Alan İyonlar Nelerdir?


Link [2022-09-12 02:34:19]



Repolarizasyon, dinlenme zar potansiyelinin geri kazanıldığı süreçtir. Potasyum iyonlarının akışıyla hücre zarındaki potansiyel fark geri kazanılır.

Repolarizasyon Nedir?

Repolarizasyon, depolarizasyonu takip eden aşamadır. Bir aksiyon potansiyeli sırasında, ilk aşama, sodyum iyon kanallarının açılarak nörona sodyum iyonları akışına neden olduğu depolarizasyondur. Bu, zar potansiyelinin -70mV'lik bir dinlenme zar potansiyelinden yaklaşık +40mV'ye ulaşmasına neden olur.

Yaklaşık +40mV olan bu membran potansiyelinde sodyum iyon kanalları kapanmaya ve voltaj kapılı potasyum iyon kanalları açılmaya başlar. Daha sonra, bu potasyum iyonu kanallarından hücreyi terk eden bir potasyum iyonu akışı sağlar. Bu akış, zar potansiyeli daha negatif hale geldikçe zar potansiyelinin 0mV zar potansiyeline geri düşmesine neden olur.

Repolarizasyonda Rol Alan İyonlar Nelerdir?

Sodyum iyonları potasyum iyonlarından daha küçük olmalarına rağmen voltaj kapılı kanaldan geçemezler. Bunun nedeni, hem sodyum hem de potasyum iyonlarının voltaj kapılı potasyum iyon kanalından geçmeden sulu ortamdaki su molekülleri tarafından çözülmesidir. Potasyum iyonları kanaldan geçerken su molekülleri ile etkileşimlerini sonlandırır ve transmembran kanalda bulunan karbonil grupları ile etkileşimler oluşturur.

Seçicilik filtresi çapı sodyum iyonları için çok büyük ve potasyum iyonları için doğru boyuttadır. Karbonil grupları arasındaki mesafe, sodyum iyonlarını çözmek için çok büyüktür, ancak potasyum iyonlarına yeterince izin verebilir ve bunlara bağlanabilir. Repolarizasyonda yer alan 4 tip potasyum iyon kanalı vardır. Bunlar K v 1, K v 2, K v 3 ve K v 4'tür.



Çok Okunanlar

2024-09-20 11:32:55