Eğitim >> Milliyet Eğitim


Rektörlerden adaylara tavsiyeler


Link [2022-07-30 12:00:19]



‘Kampüsü görmeden karar vermeyin’

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir:

Tercih edeceğiniz üniversite eğitimi, çok geniş bir yelpazede yer alan farklı bölüm ve programlar arasından, tamamen sizin idealleriniz ve arzularınız doğrultusunda yapacağınız bir seçim olacaktır. Yani geleceğiniz artık sizlerin elinde. O nedenle çok iyi araştırma yapmadan, bilgi sahibi olmadan, danışmadan, hatta seçeceğiniz bölüm ve üniversiteleri mümkünse görmeden karar vermemek gerekir.

Tercihlerinizi sıralarken, akılla ve mantıkla hareket edebileceğiniz gibi gönlünüzdekileri tercih listesine yansıtmak daha isabetli olacaktır. Bir ömür boyu birlikte olacağımız mesleklerimiziseçerken mutlu olacağımız ve seveceğimiz programları seçelim.

Tercih yaparken, aldığınız puanlar önemli ancak en çok hangi bölümü ya da programı istiyorsanız tercihinizde önceliği ona vermeniz uygun olacaktır.

Bilimde, teknolojide, sosyal yaşamda, kısaca her alanda, özellikle de yükseköğretim alanında dünyadaki gelişmeleri ve yönelimleri dikkate alarak yapılacak program tercihi, siz değerli gençleri geleceğin dünyasında güçlü kılacak bilgi, donanım ve mesleğe sahip kılacaktır.

Tercih yaparken önceliği bölüm/programlara vermek gerekir. Akademik kadro, eğitim ve araştırma alt yapısı, bölgedeki ve ülkedeki kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri, vb. dikkat edilecek hususların başında gelmelidir. Üniversitelerin sosyal, sportif ve kültürel olanakları da önemli. O nedenle, üniversite kampüslerini ve sosyal faaliyetleri bu gözle incelemek yerinde olacaktır.

Başarı sıralamasına göre yapılacak tercihler çok daha yol göstericidir.

Üniversite eğitimi, sadece dersler ve sınavlardan ibaret değildir, kişilerin kendi geleceğini kendisinin planladığı bir dönemdir ayrıca. Kendisini geliştirmek ve yeteneklerini zenginleştirmek için çaba harcamayanlar, 7’den 70’e ömürboyu eğitimin egemen olduğu çağımızda yanıldıklarını çok kısa sürede anlayıp pişman olacaktır.

‘Yeteneğinize uygun meslek seçin’

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar:

Öncelikle kendinizi iyi tanıyın. Gelecekte hangi mesleği yapmak istediğinizi, kendinizi 10-15 yıl sonra nerede görmek istediğinizi düşünün. Unutmayın ki hayatta başarılı olmanın yolu; sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz ve yeteneğinize uygun bir meslek seçiminden geçiyor. Bu nedenle üniversite ve bölüm seçimini çok önemseyin, merkeze kendinizi alın.

Tercihte bulunmadan önce üniversitelerin sunduğu fiziki ve sosyal imkânları araştırın. Okurken iş dünyasıyla tanışmanızı ve tecrübe kazanmanızı sağlayacak hangi projeler hazırladığını göz önünde bulundurun.

Dijital yenilikleri doğru okuyan, eğitim programlarını bu doğrultuda güncelleyen üniversiteler ön plana çıkacak. Doğal olarak bu üniversitelerden mezun olan gençler, firmaların gözdesi olarak iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılayan kişiler olacak. Üniversitelerin teknolojik imkânlarını, eğitim içeriklerini ve gelecek planlamasını detaylıca incelemeyi unutmayın.

Mutlaka araştırmanız gereken bir diğer konu ise üniversitelerin sağladığı çift anadal ve yandal fırsatları.

Erasmus anlaşmalarından çeşitli kurumlarla gerçekleşen ikili protokollere kadar tüm seçenekleri inceleyin.

Tercihte bulunurken başarı sıralamanızı dikkate alın. Ancak başarı sıralamanızın üstünde yer alan bölümlerin yanı sıra sıralamanızın altındaki bölümleri de inceleyin. Üniversitelerin kontenjanlarına bakmayı da ihmal etmeyin.

Akademik kadrosunu inceleyin. Yurt dışı ve sektör bağlantılı akademisyenler, üniversite sonrası iş yaşamına hazırlanmanızda büyük fark yaratacaktır.

Üniversitelerin ulaşım, barınma ve burs olanaklarını inceleyin. Tercihte bulunmadan önce istediğiniz üniversitelerin web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını da takibe alın.

Akreditasyon politikalarını sorgulayın. Akreditasyon sürecinde; eğitim programlarının, uygulama alanlarının, sınıf alt yapılarının ve öğretim kadrosunun yeterliliği, üniversitenin öğrencilere sunduğu sosyal imkânlar, kütüphane imkânları ve öğrenci kulüplerine sağlanan olanaklar gibi birçok kriter değerlendirmeye alınıyor.

‘Dijital dönüşümü dikkate alın’

İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş:Gençlerimiz tercih aşamasında çevrelerinden, büyüklerinin deneyimlerinden ve işin uzmanlarından yardım almalı ancak hepsinden önce kendi isteklerine kulak vermeli. Çünkü genellikle çok genç yaşta alınan bir karar olan üniversite ve bölüm tercihi tutkulardan fiziksel özeliklere, hayallerden bireysel yeteneklere dek uzanan geniş yelpazede bir değerlendirme sürecini beraberinde getiriyor.

Karar sürecinin en önemli sacayağı tercih edilen bölümün kişinin bireysel yatkınlıklarına ve hayallerine uygunluğu; lisans veya ön lisans fark etmeksizin yapılacak seçimler ileride icra edilecek mesleğe ilk adım niteliği taşıyor. Başarılı bir profesyonel olma yolunda çıkılan bu yolculuktaki en önemli araç ise kuşkusuz motivasyon.

Bu doğrultuda; gençlerimiz hayallerini, yeteneklerini ve ilgilerini iyice kavradıktan sonra çağımızın hatta geleceğin koşullarına göre kendi yollarını çizmeli. Hem bölüm hem üniversite tercihinde, hızla devir atlayan teknoloji ve günümüzde birçok sektörde ana unsur olan dijital dönüşüm düşünce basamaklarının ilk sırasında yerini almalı. Adaylar gidecekleri üniversiteleri araştırırken akademik kadrolarla birlikte dijitalleşmeyi, yapay zekâyı ve veri bilimini önceleyen müfredatlara dikkat etmeli. Özetlemek gerekirse; gençlerin tercihlerini yaparken kişisel istekleriyle beraber 21. yüzyılın mesleki ve akademik standartlarını karşılayacak etmenleri bir tartıya koymaları gerektiğini söyleyebiliriz. Öte yandan, hangi alanı seçerlerse seçsinler o alanda en iyilerden biri olma hedefini, teknoloji okur yazarlığını, yabancı dil hakimiyeti, sosyokültürel gelişim ve entelektüel birikimlerini yükseltecek tercihleri ön planda tutmalarını önerebiliriz.



Çok Okunanlar

2024-09-21 13:51:51