Eğitim >> Milliyet Eğitim


Pilus Nedir, Ne İşe Yarar? Bakterilerde Pilus Görevleri Nelerdir?


Link [2022-09-13 03:54:19]



Piluslar bakterilerde bulunmaktadır. Eşeyli üreyen bakterilere piluslar, bakterilerde gen aktarımı görevine sahip olarak ifade edilebilir. Pilus tekil halini ifade etmek için kullanılmaktadır. Çoğul halini ifade etmek için ise pili kelimesinin kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Bakterilerle ilgili oldukça fazla karşılaşılan bir ifade olduğu söylenebilir.

Pilus Nedir, Ne İşe Yarar?

Pilus, bakterilerde bulunmakta ve gen aktarımı görevine sahip olarak bilinmektedir. Pilus, gram negatif bakterilerin içerisinde bulunmaktadır. Gram pozitif bakterilerin çoğunda ise bulunmadığını söylemek mümkündür. Pilin adlı proteinden oluşan bir uzantılarının bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Pilus DNA transferinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Avantaj dağlayan genetik özellikler ise bu şekilde bakteri popülasyonu içerisinde dağılabilmektedir.

Bakterilerde Pilus Görevleri Nelerdir?

Bakterilerde bulunduğu bilinen pilusun bir takım görevleri olduğu söylenebilir. Pilus sayesinde piluslu bakteriden alıcı bakteriye doğru DNA transferinin geçmesi sağlanmaktadır. Pilus genel olarak 9-10 nm çapında olarak ifade edilebilir. Piluslar ile bir bakterinin kendi türünden başka bir bakteriye bağlanmasında ve iki hücre arasında bir köprü oluşturulmasında etkili olurlar. Bu sayede ise plazmid arası hücre aktarımının gerçekleşmesi mümkün olmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 09:44:08