Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


Petrolde sert düşüş! Benzine bir indirim daha geldi


Link [2022-12-10 07:36:19]



Petrol fiyatları, G7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyatı uygulaması nedeniyle yönünü değiştirdi. Dünyanın en "gelişmiş" yedi ekonomisini temsil eden G7 bugün Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'den oluşuyor.

Tavan fiyatı uygulaması, Rus petrolünün G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tankerlerine, sigorta şirketlerine ve kredi kurumlarına satılırken 60 doların altında işlem görmesi anlamına geliyor.

Uygulama, birçok büyük nakliye ve sigorta şirketi G7 içinde bulunduğu için Moskova'nın petrolünü daha yüksek bir fiyata satmasını zorlaştırabilir.

Rusya tavan fiyat uygulamasını kabul etmeyeceğini ve önlemleri benimseyen ülkelere petrol ihraç etmeyi durdurabileceğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, uygulamayı "zayıf bir önlem" olarak nitelendirdi ve "Rus ekonomisine zarar verecek kadar ciddi olmadığını" söyledi.

Rus ham petrolünün en büyük tekil alıcıları Hindistan ve Çin gibi ülkeler Batı'nın yaptırımlarına katılmadığı için, tavan fiyatı uygulamasının da etkisi kısmen yumuşatabilir.

Petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişimlere bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. 2 gün önce motorine 1 lira 90 kuruş, benzine 2 lira 15 kuruş indirim gelmişti. Bugünden itibaren benzine 75 kuruşluk bir indirim daha geldi.

BENZİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLDU?

Alıntı Metni

AKARYAKITTA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan zam furyası son günlerde yerini indirime bıraktı. 23 Kasım tarihinden bu yana akaryakıt fiyatları 9 kez düştü. 17 günlük süreçte her iki gruba 1'er kez zam gelirken, benzine 4 kez, motorine ise 5 kez zam geldi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Yemek kartına ‘prim sınırı’

Çok Okunanlar

2024-09-20 01:01:05