Eğitim >> Milliyet Eğitim


Persler Kimdir? Pers İmparatorluğu Sınırları, Özellikleri, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi


Link [2022-03-23 10:31:09]



Persler, Büyük Kyros ile İran'dan başlayarak Avrupa'ya ve buradan da Hindistan'a kadar uzanan İmparatorluktur. Perslerin diğer adı Aryan olarak da bilinmektedir. Persler Kimdir? Dünyadaki ilk ve en büyük gerçek imparatorluk olarak kabul edilen Pers İmparatorluğu milattan önce 500lü yıllarda kurulmuştur. Milattan önce 559 senesinde kurulmuş olan imparatorluğun kurucusu 2.Kiros olarak kabul edilir. Pers İmparatorluğu antik ve modern olarak ikiye ayrılmış olan bir dönem geçirmiştir. Pers İmparatorluğunun antik dönemi Ahamediş Hanedanı ile başlamakta ve Sasani Hanedanı ile bitmektedir. Modern dönem ise Nadir Şah ile başlar ve Rıza Şah ile son bulur. Pers İmparatorluğu Sınırları Pers İmparatorluğunun sınırları oldukça gelişmiştir. Dünyanın ilk gerçek ve geniş sınırlara sahip olan İmparatorluğu unvanına sahiptir. Pers İmparatorluğunun sınırları İran'dan başlar ve Mısır ile Hindistan'dan Avrupa'ya kadar uzanır. Geniş sınırlara sahip olan Pers İmparatorluğu tarihi milattan öncesine kadar uzanmaktadır. Milattan önce 500'lü yıllara kadar giden Pers İmparatorluğu milattan önce 559 senelerinde kurulmuş olarak kabul edilir. Pers İmparatorluğu 2. Kiros tarafından kurulmuştur. Pers İmparatorluğu Özellikleri

Tarihte bilinen en köklü medeniyetlerden biridir.

Başkenti olan Persepolis M.Ö 515 senesinde kurulmuştur.

İmparatorluğun en önemli özelliklerinden biri hoşgörü politikasını benimsemesidir.

Himayesinde bulunan toplumların kültürlerini korumuş ve de tüm dünyaya örnek olmuştur.

Yönetim şekli olarak Mutlakiyet benimsenmiştir.

İmparatorluğun büyük çoğunluğunda Zerdüstlük inancı mevcuttu.

Gelişmiş bir sanat anlayışına sahiplerdir. Özellikle heykel, mimari, sarrafçılık ve kabartmacılık alanlarında gelişim göstermişlerdir.

Anadolu, Yunan, Mısır ve Mezopotamya kültürlerinin etkisinde kalmışlardır.

Pers İmparatorluğu Çin yazısını kullanmıştır ve yazışmalar da bu dilde yapılmıştır.

Büyük İskender'in saldırıları sonrası 3.Darious zamanında yıkılmıştır. Kuruluş ve Yıkılış Tarihi Persler, Elam krallığının hükmünden çıkarak milattan önce 6.yüzyılda kurulmuştur. Pers İmparatorluğunda Afşar Hanedanlığı 1736 yılında kurulmuştur. Zayıflama sürecine girdikten sonra isyanlar başlamıştır ve bu İmparatorluğun yıkılması için asıl sebep olmuştur. Sonrasında Persler Yunanlılar ile olan savaşlarından mağlup olarak ayrılmış ve çok fazla güç kaybetmişlerdir. Büyük İskender Pers İmparatorluğuna saldırarak İmparatorluğu daha da güçsüz hale getirmiş ve sonrasında taht kavgaları, kaybedilen savaşlar ve ekonomik kayıplar sebebi ile Pers İmparatorluğu yıkılmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:33:36