Eğitim >> Milliyet Eğitim


Pasif Dinleme Nedir, Nasıl Olur? Pasif Dinleme Hangi Durumlarda Faydalıdır?


Link [2022-05-30 20:29:39]



Bir kişinin karşısında konuşma halinde olan birini işitmesi ve anlamasına dinleme denilmektedir. Dinleme olayı çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Dinleme türlerinin etkin olarak kullanılabileceği farklı alanlar vardır. Pasif dinleme, dinleme alt çeşitlerinden biridir.

Pasif Dinleme Nedir?

Pasif dinleme, etkili bir dinleme değildir. Pasif dinleme, dinleyicinin iletişim esnasında sessiz kalmasıdır. Bir başka deyişle sorgulamadan, karşılık vermeden konuşmacıyı sadece dinlemektir. Dinleme katılımsız olarak gerçekleşir.

Pasif Dinleme Nasıl Olur?

Pasif dinleme, iletişim esnasında dinleyicinin daha pasif bir rol çizmesi ile gerçekleşir. Yani dinleyici, konuşmacıyı bölmez ve soru yöneltmez. Sadece konuya ve konuşmacıya odaklanarak sessiz bir şekilde dinleme etkinliğini gerçekleştirir.

Pasif Dinleme Hangi Durumlarda Faydalıdır?

Pasif dinleme, daha çok onaylayıcı dinlemedir. Yani karşı tarafa fikrinin kabul edildiği düşüncesini verir. Ebeveyn çocuk ilişkisinde pasif dinleme faydalı bir durum olabilir. Çocuk ile olan iletişim esnasında pasif dinleyici olmak çocuğun daha özgüvenli anlatım sağlamasını ve kendini anlatmasını sağlamaktadır. Bir başka örnek eğitim programlarıdır. Dinleyicinin konuşmacıya odaklanarak konuyu daha iyi özümsemesi açısından pasif dinleme daha faydalı olmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-22 19:30:55