Eğitim >> Milliyet Eğitim


Osmanlı Beyliği Ne Zaman Ve Nerede Kurulmuştur? Ne Zaman Devlet Olmuştur?


Link [2022-03-21 15:51:10]



Osmanlılar, Karakeçeli'lerden gelen bir beylikti. Bu aşiret Oğuzların Kayı boyunda yer almaktaydı. Tabi Kayıların Anadolu'ya gelişi ile Osmanlı'nın ileriki zamanları için zemin hazırlanmış oldu. Çünkü bu beylik potansiyeli olan son derece güçlü bir beylik olarak dikkat çekmekteydi. Aslında beyliğin ilk zamanlar zayıf ve toprağı küçük bir beylik olduğu görülür ancak bazı nedenler ile Osmanlı Beyliği büyümeye başlayacaktı.

Osmanlı Beyliği Ne Zaman ve Nerede Kurulmuştur?

Kayıların 13. yüzyıl ortalarında Anadolu'da geldikleri görülür. İlk olarak Ahlat bölgesine yerleşen Kayılar daha sonra ise Ankara'nın batısında bulunan Karacadağ bölgesine gitmişlerdir. Aslında bunu isteyen Anadolu Selçuklu Devleti olmuştur. İlerleyen zamanlarda ise Kayıların bir uç beyliği olduğu görülmektedir. Bizans sınırında yer alan Söğüt ve Domaniç Osmanlıların uç beyliği olarak yerleştiği bölgedir.

Osmanlılar ilk zamanlar Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlıydı ve beyliğin başında ise Ertuğrul Gazi bulunuyordu. Osmanlı Beyliği'nin Anadolu'ya geldiği dönemde birçok Türk beyliği burada bulunmaktaydı. En güçlüleri ise Karamanoğulları Beyliği olarak bilinmekteydi. Ayrıca bu beylik kendisini Anadolu Selçuklu Devleti'nin mirasçısı olarak görmekteydi. Osmanlı Beyliği ise küçük ve zayıf bir beylikti.

Osman Bey ve Osmanlı'nın Kuruluşu;

1281 yılında Ertuğrul Gazi ölünce yerine Osman Bey beyliğin başına geçti. Şeyh Edebali'nin kızı ile evlenmesi sonucunda Ahilerin desteğini almaya başladı. Fahreddin unvanı ile Bilecik, İnegöl, Karacahisar ve Yarhisar'ı ele geçirmeyi başardı. Fethettiği bölgeye II. Mesut tarafından uç beyi olarak atanması ise 1289'da olmuştur.

1299 yılı ise Osmanlı Beyliği için bir dönüm noktası olmuştur. Çünkü Anadolu Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat İlhanlılar tarafından esir edilerek İran'a gönderilmiştir. Bunun üzerine 1299 yılında Osmanlı Beyliği bağımsızlığını ilan ederek kurulmuştur.

Ne Zaman Devlet Olmuştur?

Osmanlı Beyliği'nin beylikten devlete geçmesi ise Orhan Bey döneminde olmuştur. 1326 yılında Osman Bey'in Bursa'yı kuşattığı görülür. Ancak rahatsızlığı nedeniyle kuşatmaya Orhan Bey devam etmiştir. Ardından Bursa alınmış ve başkent yapılmıştır. Böylelikle 1326 tarihinde Osmanlı'nın devlet olduğu görülür. Yani Osmanlı Beyliği'nin beylikten devlete geçiş süreci Orhan Bey dönemi olan 1326 ile 1362 yılları arasında olmuştur.



Çok Okunanlar

2024-09-24 01:33:11