Yazarlar >> Milliyet


'Organik atıklar toprağa hayat veriyor'


Link [2022-10-21 07:22:19]



Sürdürülebilir ve yeşil odaklı geri dönüşüm projeleriyle Adana’da ‘Biyobozunur Atık Projesi’ kapsamında bir yılda yaklaşık 4 bin ton kompost ürettiklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Milliyet’e konuştu.

Lezzet Festivali için Adana’ya gitmişken Yüreğir’de hayata geçirilen ve Adana’da çok konuşulan ‘Biyobozunur Atık Projesi’ hakkında Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’den bilgi aldım. ‘Biyobozunur Atık Projesi’ kapsamında pazarlardan toplanan atıklar ayrıştırılarak organik gübreye dönüştürdüklerini ifade eden Başkan Kocaispir, “Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla hizmet üretiyoruz. Biyobozunur atık projesiyle de doğayı koruyor, israfın önüne geçiyoruz böylelikle geleceğe de nefes oluyoruz. Pazar yerlerinden toplanan meyve sebze artıklarını kompost üretimiyle yeniden toprağa döndüren ‘Biyobozunur Atık Projesi’ hem ekonomiye hem çevre temizliğine önemli katkı sağlıyor. Belediye ekipleri ve gönüllüler tarafından pazarlardan toplanan organik atıklar özenle ayrıştırılarak kompost üretim alanında gübreye dönüştürülüyor. Dönüşümle elde edilen gübre toprağa nefes oluyor.

“Yüreğir Belediyesi olarak böylesi değerli bir projenin öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Başkan Kocaispir, “İlçemizde hal ve pazarlarda sebze meyveden oluşan biyobozunur gıda atıklarını şantiyemizde oluşturduğumuz Biyobozunur Atık Tesisimizde komposta dönüştürüyoruz. Böylece tarımsal verimin artırılmasına katkı sağlıyor, üreticilerimizi destekliyor, israfın önüne geçiyor, doğamızı koruyor, geleceğe nefes oluyoruz. Bir yılda yaklaşık 4 bin ton kompost ürettik” şeklinde konuştu.

Akdeniz meyve sineğine çözüm

Akdeniz meyve sineğinin en fazla barındığı yerlerin meyve ve sebze atıkları olduğunu hatırlatan Başkan Kocaispir, “Yaş meyve sebze atıkları bölgemizde çiftçilerimizin başına bela olan Akdeniz meyve sineğinin en fazla barındığı yerlerin başında geliyor. Bu atıklar toplanarak geri dönüşümü yapıldığında aynı zamanda bu haşerenin çiftçimize verdiği zarar da nispeten önlenmiş oluyor” dedi.

‘İşimiz çözüm üretmek’

Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Belediyemizin her hafta bir mahallede gerçekleştirdiği ‘Akşam Çayı Buluşmaları’ kapsamında mahalle sakinleriyle kucaklaşıyoruz. En önemli işimiz mahalle sakinlerinin taleplerini dinleyip onlara çözüm üretmek. Hemşehrilerimizin güler yüzünden daha büyük motivasyon, güç yok bizim için. Davetimizi geri çevirmeyen, bizleri muhabbetle karşılayan tüm komşularımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yüreğirliye büyük jest

Yüreğir Belediyesi, 5784 sayılı kanunun 25. maddesine istinaden vatandaşların elektrik ve su abonelik başvurularında ilgili kurumlara verilmek üzere 3.800 TL keşif ve kıymetli evrak hizmet bedeli tahsil ediyordu. Bu kapsamda bir çalışma yapılmasını isteyen Başkan Kocaispir’in talimatıyla konu meclis gündemine taşındı. Yüreğir Belediye Meclisi eylül ayı ikinci oturumunda görüşülerek karara bağlanan hizmet bedeli indirim teklifi meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edildi. Böylece belediye, elektrik ve su abonelik işlemlerinde tahsil edilen hizmet bedelinde yüzde 48 oranında indirim yaparak 3.800 TL’den 2.000 TL’ye düşürdü. Öte yandan, daha önce 3.800 TL üzerinden ödeme yapan vatandaşların indirimden kaynaklı ücret farkı ise vergi borçlarına mahsup edilecek. Uygulamaya konan yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Başkan Fatih Mehmet Kocaispir, “Dünya ve ülkemizdeki ekonomik dalgalanmalar, özellikle de hayat pahalılığı sebebiyle vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımızdan elektrik ve su abonelik işlemlerinde tahsil edilen hizmet bedelinde çok ciddi bir oranda indirim yaptık. Her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Karar Yüreğir’imize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, yazarımız Eren Aka’ya Biyobozunur Atık Projesi hakkında bilgi verdi.

1 haftada 5 çiçek dikemedi!

İstanbul Üsküdar Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan Doğa Koleji Acıbadem Bilim Okulu’nda okuyan öğrenciler, okulların önündeki alana çiçek dikilmesini talep etmişti. Biz de Öğrencilerin bu talebini gazetemizin 14 Ekim 2022 Cuma günkü nüshasında “Öğrencilerin talebi var” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizin üzerinden 8 gün geçmesine rağmen Üsküdar Belediyesi hareket geçmedi.

Heykele bakım gerekiyor

Ankara’da yaşamakta olan okurumuz, eğitimci Umut Özkan, “Ankara Altındağ’da Atatürk Bulvarı Ankara Radyosu karşısında bulunan Cumhuriyet Parkı’nın içinde bulunan Muzaffer Sarısözen heykelinin altında bulunan yazının daha iyi okunaklı yazılması aynı zamanda Sarısözen’in özgeçmişinin oraya daha görkemli olarak yazılması ve heykelin de bakımlı olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Ankara türkülerinin birçoğu Muzaffer Sarısözen’in derlemesidir. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş kültür ve sanata önem veren bir kişi. Düzelteceğine inanıyorum. Sadece sesimiz olup bu durumu duyurmanızı istiyorum” dedi. Okurumuzun bu talebini Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletmiş olalım.

İmar sorunu tarihe karışıyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, göreve gelmeden önce söz verdiği çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. Uğur Mumcu Mahallesi’nin uzun yıllardır kanayan yarası olan imar ve kentsel dönüşüm sorunları, yeni imar plan notlarının Belediye Meclisi’nde kabul edilmesiyle tarihe karışıyor. Kartal Belediyesi Meclisi, ekim ayı 3’üncü oturumunda, Uğur Mumcu Mahallesi’nin imar plan notlarını ve 2023 yılı performans programı ve mali bütçesini görüşmek üzere toplandı. Kartal Belediye Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut’un başkanlığında gerçekleşen oturumda, Uğur Mumcu Mahallesi’nde yaşayan ve binlerce insanı ilgilendiren, yeni imar plan notları meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. 1984 yılında dönemin İmar ve İskân Bakanlığı tarafından 775 sayılı Gecekondu Kanunu doğrultusunda yapılan imar planının getirdiği sabit ünite sayısı ve kat nedeniyle bölgenin dönüşümü gerçekleşemiyordu. Bölgedeki dönüşümü sağlamak amacıyla imar plan notu değişikliğine gidildi.

SİNDEF Anaokulu açıldı

Sinop’un Ayancık ilçesinde 11 Ağustos 2021’de meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin anısına Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) ve Sinoplu hayırseverler tarafından ilçeye anaokulu yaptırıldı. Babaçay Anaokulu anahtar teslim törenine Vali Vekili Ali Osman Bulat, ilçe kaymakamları, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, siyasi parti temsilcileri ve SİNDEF yönetim kurulu üyeleri katıldı. Vatandaşların da yoğun katılım gösterdiği açılış için 400’ü Gaziosmanpaşa’da olmak üzere İstanbul’da yaşayan 4 bin Sinoplu, SİNDEF’in düzenlediği organizasyonla Ayancık ilçesine akın etti. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da okulun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. BaşkanUsta, “11 Ağustos 2021’de kaybettiğimiz şehitlerimizi ve bugün Bartın’daki şehitlerimizi yâd ediyorum. Allah bir daha bu tür afetleri bizlere yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

HAFTANIN ELEŞTİRİSİ

Gazeteleri geri istiyoruz!

Eskiden havaalanına gittiğimizde THY Lounge, İGA Lounge ve benzeri yerlerde hatta uçakta gazete okurduk. Pandemiyle birlikte havaalanlarından ve uçaklardan gazeteler kaldırıldı ve normalleşme olmasına rağmen geri gelmedi. Gazete okuma alışkanlığı yurdumuzda giderek azalıyor. Bu alışkanlıkların bitmemesi adına bir an önce bekleme salonlarına ve uçaklara gazete koyulması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca tarafıma gelen bir talebi de THY yetkililerine iletmiş olayım; okurlarımız, yurt dışı uçuşlarında verilen WIFI hizmetinin yurt içinde de verilmesini istiyorlar.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-20 22:22:47