Yazarlar >> Milliyet


Ordu’dan çıkan sürpriz çikolata


Link [2022-09-25 07:04:21]



Sürprizler şehri Ordu’da en başta fındık ile toprağında yetişen aromalı meyvelerinden üretilen Kybele Çikolata, Yöresel Ürünler Akademisi’nin çabalarıyla hayata geçti ve çok yakında İstanbul yolculuğuna başlayacak

Ordu sadece Karadeniz’in değil, ülkemizin en özel şehirlerinden biri. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in deyişiyle sürprizler şehri. Denizi, yaylaları, doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve nefis havasıyla benim gibi hayran kalacağınız bir şehir. Coğrafyamızın zenginliği tartışılmaz. Bu anlamda çok şanslı bir ülkeyiz ama maalesef şehirlerimizin bu şansı çok fazla kullanabildiğini söylemek zor. Şehrin yönetimindeki kişilerin hayalleri varsa, vizyon sahibiyse, kararlı ve üretkense işte o zaman fark ortaya çıkıyor. Ordu’da geçirdiğim iki günde gördüm ki, başkan görev başına geldiği 3.5 yıldan bu yana şehri bambaşka bir noktaya taşımış. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, bir Ordu sevdalısı. Özellikle kadınları çalışma hayatının içine çekerek üretken hale getirmesi, şehre bambaşka bir ivme kazandırmış. Ordu’nun yemek kültürü üzerine yapılan araştırmalar, coğrafi işaretli ürünler, “Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları” projesi kapsamında 19 kadın kooperatifinin bölge ürünlerini, tek tek bulundukları toprak özelinde üretmeleri, Yöresel Ürünler Akademisi’nin hayata kazandırılması gibi birbirinden kıymetli çalışmaların yanı sıra asıl sürpriz “Çikolata Park” oldu. Burası, Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu fındığını çikolata ile bütünleştirip dünyaya sunabilmek amacıyla Gülyalı ilçesinde 60 dönüm arazide kurulmuş.

Ordu, artık kendi çikolatasını üreten ve markalaştıran bir şehir konumunda. 2016 yılında yapılan arkeolojik kazıda 2 bin 100 yıllık heykeli bulunan, mitolojide “Ana Tanrıça” olarak anılan Kybele’nin adı verilen çikolatalar, başta fındık olmak üzere bal, böğürtlen, cennet hurması, kokulu üzüm, mavi yemiş, ısırgan, portakal, mandalina gibi Ordu’da yetişen sebze ve meyvelerden yararlanılarak üretiliyor. Üretim kısmının dışında ayrıca halkın kendi çikolatasını sahiplenmesi için eğitimler de veriliyor. Aslında yola çıkışın başında fındık duruyor. Bir ürünün proje haline getirilerek nasıl katma değere dönüştürüldüğünün en güzel örneklerinden biri olarak bize sunuluyor.

3 yıl önce başlayan proje

Büyükşehir Belediyesi tarım iştiraki ORTAR A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, Gıda Mühendisi Sevim Yavuz, çikolata üretme hayaliyle çıkılan yolculuğun öncülerinden. Sevim Yavuz, projenin 3 yıl önce başlatıldığını ve fındığın nitelikli bir ürüne dönüşmesi amacını taşıdığını belirtiyor. Yani, 150 liraya satılan kavrulmuş fındık, çikolata haline getirildiğinde 450-500 lira kadar bir değere ulaşıyor. Elbette projenin bir AR-GE bölümü de var. Çikolata markalarıyla öne çıkan, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Belçika, İtalya ve İspanya gibi ülkelere defalarca gidiliyor, araştırmalarda bulunuluyor. Kakao çekirdeğinden çikolataya ilişkin tüm süreç uygulanıyor. Gana ve Fildişi Sahili’ndeki zengin aromalı kakao çekirdeklerini, klasik yöntemlerle tıpkı bir mücevher gibi hiçbir katkı maddesi kullanmadan, günlük olarak, tek tek elde hazırlıyorlar. Kısacası Ordu’da çikolatayı bir sanat eseri olarak üretiyorlar; üstelik tamamen kendi formülleriyle. Çikolatanın içeriğinde kullanılan her şey Ordu ürünü. Kakao çekirdeği ise Ekvator, Gana, Honduras, Nijerya, Meksika, Endonezya ve Tanzanya’dan. Hepsinin üzerinde ayrı ayrı çalışıyor ve özel bir ürün haline getiriyorlar. Birbirinden lezzetli 50’den fazla çeşidiyle Ordu, çikolata konusunda kapılarını dünyaya açma aşamasına varmış durumda. Kısa sürede gelinen nokta iyi bir projenin başarı çıtasını nasıl yükselttiğinin en güzel örneği. Şu anda, Amerika, Kanada ve Avusturya’dan gelen franchising teklifleri değerlendiriliyor. Hatta Avusturya için ambalaj çalışmaları başlatılmış bile. Ordu merkezinde açılan butik mağaza ise dolup taşıyor. Ben mutlaka Ordu’ya gidin yerinde hem atölyeyi hem de mağazayı gezin derim ama güzel haber “Kybele Çikolata” markası çok yakında Galataport’a geliyor. Şu anda da e-ticaret üzerinden markaya ulaşmanız mümkün.

Zeynep Kakınç - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler - Gıda mühendisi Sevim Yavuz.

Nerede ne yenir?

Altınordu’da Tostçu Kahraman’da ezme sucuk ve kaşarla muhteşem bir uyum yakalayan coğrafi işaretli Ordu tostunu tatmadan dönmeyin. Ordu tostunun ekmeği özel yöntemle hazırlanan un kullanılarak, fındık kabuğu ateşinde yaklaşık 2 saat pişirilerek ve büyük ebatlarda hazırlanıyor.

Perşembe ilçesinde, Vonalı Celal‘de mevsimine göre balığın her türlüsünü tadabilirsiniz.

Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy’de tescilli Yalıköy köftesi unutulmaz bir lezzet.

Bolaman’da pide yemeden olmaz. Ordu pidesinin tadı damağınızda kalacak

Boztepe’den Ordu’yu seyrederken karalahana çorbası, galdirik kavurması, sakarca mıhlaması, pancar diblesi, ısırgan çorbası, mısır ekmeği ve ismini saymakta zorlandığım birçok yöresel lezzeti mutlaka deneyin.



Çok Okunanlar

2024-09-21 17:10:08