Eğitim >> Milliyet Eğitim


Öğrenmede 2 trilyon saat kayıp


Link [2022-04-01 15:31:19]



Raporda son 2 yılda, yaklaşık 147 milyon çocuğun yüz yüze eğitimin yarısından fazlasını kaçırdığına dikkat çekiliyor, bu rakam, 2 trilyon saat yüz yüze öğrenme kaybı anlamına geliyor.

Okula dönemediler

Birçok çocuğun okula geri dönmediğinigösteren rapora göre örneğin Liberya’da Aralık 2020’de devlet okullarındaki öğrencilerin yüzde 43’ü okula gitmedi. Mart 2020-Temmuz 2021’deGüney Afrika’da okul dışı kalmış çocukların sayısı 250 binden 750 bine çıktı. Kenya’da, 10-19 yaşları arasında 4 bin çocukla yapılanankette, kız çocuklarının yüzde 16’sının, erkeklerin ise yüzde 8’ininokula dönmediği görüldü. Okul dışı kalmış çocukların bir kısmını, toplumdaki en savunmasız ve dışlanmış çocuklar oluşturuyor. Bu çocukların temel okuma-yazma ya da matematik becerileri en düşük düzeyde ve okullarıngüvenlik ağından kopmuş durumdalar. Bu da onları artan bir sömürü ve ömür boyu yoksulluk ve yoksunluk riski altına sokuyor.

Raporda 32 ülkeve bölgeden gelen salgın öncesi verilerin oldukça zayıf bir öğrenme düzeyini gösterdiği vurgulanıyor;okula giden çoğu çocuğun2yılda edinmesigereken temel okuma becerilerini öğrenmesinin 7yıl, temel matematik becerilerini öğrenmesinin ise 11 yıl alacağı öngörülüyor. Ayrıca14 yaşlarındaki 8. sınıf öğrencilerinin 4’te1’itemel okuma becerilerine; yarısından fazlası da 7 yaşlarındaki 2. sınıf öğrencilerinden beklenen matematik becerilerine sahip değil.

‘Hepimizin sorunu’

Çocukların öğretmenleri ve akranlarıyla etkileşime giremedikleri zaman, öğrenme kayıplarının kalıcı hale gelebileceğine dikkat çeken UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Dünyanın, çocuklarını eğitememesi hepimizin sorunu” diyor.Salgınüçüncü yılına girerken‘normale’ dönmenin mümkün görünmediğini söyleyen Russell, “Çocukların sınıflara girmesi,kaçırdıklarını telafi etmeleri için ihtiyaç duydukları yoğunlaştırılmış desteğin verilmesi ve öğretmenlere ihtiyaç duydukları eğitim ve öğrenim kaynaklarının sağlanması gerekli” diye konuşuyor.



Çok Okunanlar

2024-09-23 15:18:32