Eğitim >> Milliyet Eğitim


Nükleozom Nedir? Nükleozom Yapısında Neler Bulunur?


Link [2022-03-12 14:51:30]



Nükleozom, kromatinlerin üzerinde bulunan ve DNA ipliğinin histonların üzerine sarılması ile oluşan nükleoproteindir. Nikleozomlar histon proteinden oluşmuş olan proteindir.

Nükleozom Nedir?

Nükleozom, kromatin üzerinde bulunur. DNA ipliklerinin histonların üstüne sarılması sonucu 100 A0 aralıklar ile yerleşmiş 4’lü formda bulunan nükleoproteinlere Nükleozom denir. Nükleozomların birbirlerinden ayrılmaları için spacer DNA'lara ya da linkerlere ihtiyaç vardır. Her Nükleozom içerisinde H2A, H2B, H3 ve H4 olmak üzere 4 tane Nükleozom bulunmaktadır. Organizmadaki DNA proteinler birbirine çok yakındır ve bunlar DNA sentezi sırasında çekirdek içinde düzenleme yaparlar. Histon proteinler diğerlerine göre daha küçüktür ve Ökaryotlarda da 5 tip histon bulunmaktadır.

Nükleozom Yapısında Neler Bulunur?

Nükleozom yapısında H2A, H2B, H3 ve H4 histonlarından ikişer tane bulunmaktadır. Nükleozomlar üst üste kıvırılır ve nükleozom paketi oluştururlar. Kıvrımlar arttıkça kromatin ipliği de daha yoğun bir hal alır. Nükleozom içindeki organizmalarındaki DNAlar proteinler ile çok yakından ilişkilidir ve buradaki proteinler de DNA'nın sentezlenmesi ile çekirdek içindeki düzenlemelerde yer alır. Ökaryotlarda DNA'ya bağlı olarak yer alan proteinler ikiye ayılır. Bunlar histon proeinler ve histon olmayan proteinler olarak ayrılmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-24 05:20:35