Siyaset >> Milliyet Siyaset


Normalleşmede üst düzeyde ilk adım!


Link [2022-03-13 13:11:08]



Didem Özel Tümer -Fatma G. Kabasakallı - Pelin Aykın / ANTALYA - Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sürecinde ilk üst düzey adım dün atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Antalya Diplomasi Forumu'nda ikili görüşmeler çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıkalamada "Son derece verimli bir görüşme olduğunu, yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ve Ermenistan arasında atılan adımlar ve normalleşme sürecinden Azerbaycan da memnun" dedi. İki Bakan toplantı sonrasında kameralar karşısına geçti. ADF'nin herkese açık ve herkesin sesini duyurması gereken bir platform olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

VERİMLİ VE YAPICI

"Biraz önce kendisiyle ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Son derece verimli ve yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Malumunuz ilişkilerimiz normalleştirmek için bir süreç başlattık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın karşılıklı pozitif mesajlarından sonra özel temsilciler görevlendirdik. Özel temsilcilerimiz Moskova ve Viyana'da iki defa bir araya geldi. Burada ilişkilerimizi tam normalleştirmek için atılacak adımları da görüştüler ve görüşmeye devam ediyorlar. Bugün biz de bunların üzerinden geçtik ve değerlendirdik. Memnuniyetle söylemek isterim ki; biz Güney Kafkasya'da istikrar ve barış için çaba sarf ediyoruz. Bu yöndeki çabalarımıza da her taraftan destek görüyoruz. Özellikle Türkiye ve Ermenistan arasında atılan adımlar ve normalleşme sürecinden Azerbaycan da memnun. Cumartesi günü Bakü'deydim ve Azerbaycan da bu süreci destekliyor. Bölgedeki istikrar ve barış hepimizin yararına. Bu yönde adımlar atmaya devam edeceğiz. Sayın Dışişleri Bakanı Ararat beyle de mutabık kaldık."

Diplomasi trafiği hız kesmiyor! Miçotakis ve Scholz geliyor

'KOŞULSUZ SÜRECEK'

Bakan Çavuşoğlu'na daveti için teşekkür eden Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ise, "Bu daveti pozitif olarak kabul ettik. Aynı şekilde bizim de gelmemize pozitif olarak bakmak lazım. Biz de tekrar ikili ilişkileri normalleştirmek için sürece koşulsuz olarak devam edeceğiz. İki temsilci de bu doğrultuda çaba gösteriyor ve çalışıyor. Biz de çok iyi görüyoruz. İki taraf da bu doğrultuda çabalar gösteriyor. Ermenistan tarafından bu kararımız var. Bizim, bölgemizde sulh ve barış için çaba gösterme kararımız var" dedi.

LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Bakanlıktan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir” denildi.

'POLİTİKAMIZ TARAFSIZLIK TEMELLİ'

Antalya Diplomasi Forumu'nda Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele almasının ardından kurulan geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi de bir panele katıldı. "Afganistan: Yeni bir gerçekliklerle nasıl başa çıkılır" başlıklı panelde konuşan Muttaqi, Afganistan, geçmişe sünger çekmek ve anlayış, meşru ortak çıkar ve işbirliği temelinde dünya ile birlikte hareket etmek istemektedir. Bizim politikalarımız daima tarafsızlık temelli" dedi. Göçmen konusuna da değinen Muttaqi, "Afganistan hükümeti ile işbirliği yapmak mülteci akınını durduracaktır. Milyonlarca Afgan, mülteci hale geldi. Afgan hükümetinin güçlendirilmesi gerekiyor ki mülteci akını dursun. Şu an hiçbirisi siyasi mülteci değil, hepsi ekonomik mülteci durumunda" dedi. Muttaqi, panel sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Bahçeli: Barış yolunda atılmış bir adım

‘DÜNYA FİLİSTİNLİLERE SESSİZ’

Antalya Diplomasi Forumu’na katılan üst düzey yetkililer arasında yer alan Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Dr. Riad Malki, İsrail ile ilişkilerini ve müzakere masasına oturma ihtimallerini Milliyet’e değerlendirdi. Dünyanın son 10 günde Ukrayna krizine aldığı tavrı kendileri için almadıklarına dikkati çeken Malki, “Ukrayna için harekete geçen uluslararası otoriteler, İsrail’in işlediği savaş suçlarını yüzünü çeviriyor” dedi.Malki, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aracılığıyla İsrail ile Türkiye’de bir barış müzakeresi fikrine de açık olduğunu vurguladı.

PETKOV: SESİMİZİ YÜKSEK ÇIKARMALIYIZ

Ani bir kararla ADF’ye katılan Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, “Değişimi Temsil Etmek” panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Petkov, pek çok ikili görüşme de gerçekleştirdi. Ukrayna’daki savaş konusunda Milliyet’e özel değerlendirmelerde bulunan Petkov, “Bence her demokratik ülke uluslararası hukukun uygulanması için ortak bir şekilde sesini çıkarmalı. Savaş görüyoruz ve başka bir ülke işgal ediliyor. Şu an 19. Yüzyılda değiliz. Hepimiz ortak bir şekilde sesimizi yüksek çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘KERKÜK’TE MEVCUT STATÜ KORUNMALI’

ADF’de Milliyet’e konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan Türkiye’nin Irak’taki rolünün ve Irakla ilişkilerinin Türkmenler için çok değerli olduğunu belirtti. Turan, “Irak’ta hala hükümet kurulamadı, seçim sonrası tüm siyasi parti liderleriyle görüştüm. Kerkük’ün özellikle de 2017 referandumundan sonra, Irak merkezi hükümetin kontrolüne girdikten sonra bu statüsünü devam ettirmesi konusunda görüşmeler yaptık. Şu an daha iyi bir durum yaşıyoruz ve bunun devamını istiyoruz” dedi.

‘TARAFSIZLIĞIMIZ ASKERİ TARAFSIZLIK’

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı yaptırımlarını artırırken, NATO üyesi olmayan Avusturya’nın yaptırımlara katılmasına rağmen “tarafsızlığını” koruma çabası, bazı uluslararası çevrelerce eleştirilmişti. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, ADF’de Milliyet’e yaptığı açıklamalarda, ülkesinin duruşunun “askeri tarafsızlık” olduğunu vurguladı.

Schallenberg, “Özgür dünya ve demokratik dünyanın, insan hakları ve uluslararası hukukun yanında yer alıyoruz” dedi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını “gerekçesiz” olarak niteyen Schallenberg, “AB 27 ülkesinin bir parçasıyız. Putin yanlış hesap yaptı, AB’nin bölüneceğini düşündü ama hayır, Batılılar birlikte” diye konuştu. Son aylarda Türkiye ile dostane ilişkiler içinde olduklarını vurgulayan Schallenberg, “karşılıklı olarak saygılı bir tonda olduğu sürece, her konuda anlaşmak zorunda değilsiniz” dedi.

NOTLAR

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile Ermeni mevkidaşı Mirzoyan’ın toplantısı ilgi odağı oldu. Mirzoyan’ın basına açıklama yaptıktan sonra, büyük bir hızla Kongre Merkezi’nden çıkması ve doğrudan kaldığı otele geçmesi dikkat çekti.

Venezüela Heyeti’nin Antalya Diplomasi Forumu’nda en yoğun görüşmeler yapan heyetlerden biri olduğu belirtiliyor. Özellikle petrol ithalatçısı ülkeler Venezüela heyetiyle görüşmek için yarıştı.

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un yakın korumalarından birinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı öne sürüldü.



Çok Okunanlar

2024-10-24 01:38:30