Eğitim >> Milliyet Eğitim


Nişancı Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nişancı Görevleri Nelerdir?


Link [2022-05-27 01:31:39]



Nişancı Nedir?

Nişancı, Osmanlı Devletinde Divan-ı Hümayunun önemli görevlerinden birini üstlenen görevlidir. Ferman, mektup, mensur, name, berat, ahidname hüküm gibi devletin resmi evraklarının baş bölümünde padişahın imzası anlamına gelen nişanı konuluyordu. Bu görevliye ise, Osmanlı Devletinde nişancı adı verilirdi.

Nişancı TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Nişancı kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK'ya göre nişancı kelimesi ise şu anlama gelir:

Attığı taş, kurşun vb. ile hedefi vurma konusunda ustalık kazanmış olan kişiler,

Padişah divanı üyesi olan, antlaşma, berat, menşur, name, tevkici ve fermanların başına tuğra çeken görevli, tuğrakeş anlamına gelir.

Nişancı Görevleri Nelerdir?

Osmanlı Devletinde görev yapan en önemli görevlilerden birisi de nişancı olarak bilinir. Nişancının belli başlı bazı önemli görevleri vardır. Nişancının başlıca görev ve sorumlulukları ise şunlardır:

Tüm fethedilen arazilerin tahrir defterine yazılmasını sağlar.

Dirliklerin dağıtılması, kayıtların düzenlenmesi ve tapu defterlerine işlenmesi,

Örfi kanunları doğru bir şekilde bilerek gerektiği zaman yorumlanmasını sağlar.

Divanda alınmış olan kararlar düzenlendikten sonra tamamlanması, fermana uygun bir şekilde emirlerin yazılması ve padişah ile sadrazama gelen tüm mektupların tercüme edilerek cevapların hazırlanması da nişancının önemli görev ve sorumlulukları arasında yer alır.



Çok Okunanlar

2024-09-22 21:33:48