Eğitim >> Milliyet Eğitim


Nematod Nedir, Zararlı Mıdır? Nematod İle Nasıl Başa Çıkılır?


Link [2022-09-06 16:54:19]



Nematodların bazı türleri parazit, bazı türleri ise serbest yaşar. En gelişmiş sistemleri sindirim ve üreme sistemleri olarak bilinmektedir.

Nematod Nedir, Zararlı mıdır?

Nematod, genelde suda ya da toprakta çürümeye başlayan organik maddelerde yaşayan yuvarlak solucanlardır. Yuvarlak solucanlar, ipliksi solucanlar veya Nematodlar olarak da bilinir. Hayvanlarda ya da bitkilerde zararlara sebep olan birden fazla türü vardır. Nematod dünya üzerinde çok değişik yaşam yerlerinde yaşarlar. Bunlardan bazıları parazit şekilde yaşarken bazıları da serbest yaşar.

Nematod grupları arasında karasal nematodlar, marin nematodları, insan parazitleri ve hayvan parazitleri yer alır. Basit yapıdalardır ve boyları 0,25 mm ile 3 mm arasında değişir. Nematodların solunum, iskelet ve dolaşım sistemi yoktur. Boşaltım ve sinir sistemleri de oldukça basit yapılıdır. Nematodların en gelişmiş sistemleri üreme ve sindirim sistemleridir.

Nematod İle Nasıl Başa Çıkılır?

Nematodlardan kurtulmak için buna duyarlı bitki köklerinin toprakta bırakılmaması gerekir. Topraktan sökülmeleri ve bir yerde toplanarak yıkanması önemlidir. Bu kökleri güneş ve rüzgara bırakarak kurutursanız nematodlardan kurtulursunuz. Nematod için elverişli olan bitkiler arasında domates, salatalık ve patlıcan bulunur. Bunların köklerini mutlaka kurutmalısınız.



Çok Okunanlar

2024-09-20 15:48:43