Eğitim >> Milliyet Eğitim


Nazım Birimi Nedir, Nasıl Bulunur? Kısaca Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-02-09 20:11:25]



Edebiyat alanı içerisinde sıkça kullanılan kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramlar belirli tanımları olan kavramlar olarak bilinmektedir. Nazım birimi de edebiyat içerisinde birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Zaten insanların büyük bir çoğunluğu bu kavramı duymuştur. Ancak nazım biriminin ne olduğunu net bir şekilde bilmekte fayda vardır.

Nazım Birimi Nedir, Nasıl Bulunur?

Nazım birimi, şiiri oluşturan dize kümelerine verilen isim olarak ifade edilmektedir. Nazım birimi sayesinde nazım şekilleri belirlenmektedir. Yani nazım şekilleri için nazım biriminin ölçü olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.

Nazım birimini bulmak için kafiye ya da diğer adıyla uyak ölçüsü incelenmektedir. Bu sayede nazım birimini tespit etmek mümkün hale gelmektedir. Şiirde bulunan en küçük nazım birimi ise dize (mısra) olarak bilinir. Ayrıca beyit, dörtlük ve bent gibi nazım birimleri de bulunmaktadır.

Kısaca örnekleri nelerdir?

Necip Fazıl Kısakürek'e ait olan aşağıdaki şiirde dörtlük bulunmaktadır. Burada bir dörtlük daha olsa nazım birimi olarak bu şiirin iki dörtlükten meydana geldiği söylenebilir.

Ne hasta bekler sabahı,

Ne taze ölüyü mezar,

Ne de şeytan, bir günahı,

Seni beklediğim kadar.



Çok Okunanlar

2024-10-23 22:24:19