Eğitim >> Milliyet Eğitim


Mütesellim Nedir, Kime Denir? Mütesellim Görevleri Nelerdir?


Link [2022-03-09 20:51:12]



Mütesellim, Arapça kökenli bir kelimedir ve 'slm' kökünden türetilmiştir. Mütesellim, Osmanlı Devletinde vergi toplama görevi olan memurlara denmektedir. Aynı zamanda Mütesellim teslim edilen şeyi kabul edip alan anlamına gelir.

Mütesellim Nedir, Kime Denir?

Osmanlı Devleti'nde vergi işleri ile uğraşan ve vergileri toplayan kişilere Mütesellim denirdi. Arapça kökenli bir kelime olan Mütesellim Arapça 'slm' kökünden türetilmiş ve Mütesellim olmuştur. Kelime anlamı olarak Mütesellim teslim edilen bir şeyi alan ve kabul eden anlamına gelir. Beylerbeyleri ya da Sancakbeyleri görevleri nedeniyle sancakların ya da eyaletlerin bulunmadığı sırada vekalet verir ve yerini Mütesellimlere bırakır. Mütesellimlik Osmanlı Devleti'nde 17.yüzyılın sonunda başlayıp Tanzimat dönemine kadar devam etmiş bir meslektir.

Mütesellim Görevleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti'nde çeşitli idari görevler için Mütesellim kullanılmıştır. Beylerbeyi ya da Sancak beyinin vekili olarak onlar sefere gittiğinde yerlerine bakan ve vergileri toplayan kişi anlamına gelir. Bu kişilere Mütesellim denir ve bazen de Voyvoda adı verilir. 17.yüzyılda başlayarak Tanzimat dönemine kadar Mütesellimler varlık göstermiştir. Mütesellimin görevlerinden en önemli Sancakların devlet hazinesine ödemeleri gereken paraları ve diğer vergileri toplayarak zamanında göndermektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-24 07:34:13