Eğitim >> Milliyet Eğitim


Müekked Sünnet Nedir? Sünnet-İ Müekkede Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-05-30 05:23:40]



Sünnet-i müekked örneği olarak akşam namazı farzından sonraki iki rekat ve yatsı namazı farzı sonrası iki rekatlık namazı vermek mümkündür. Bu namazlar sünnet namazlarıdır ve kılınması sevap sayılırken kılınmamasında bir günah yoktur.

Müekked Sünnet Nedir?

Allah (C.C) Hz. Muhammed (S.A.V)'in sürekli olarak işlediği ama nadiren de olsa terk etmiş olduğu farz ya da vacip olmayan amellere sünnet-i müekkede denir. Sünnet-i müekkede olan ameller insanlar tarafından dini hayatın üstün olduğuna inandıkları için yapılan amellerdir. Bu gibi sünnetlerin farz ibadetleri sırasında yapılacak olan kusurları telafi etmek için de yapılması mümkündür. Bu yüzden sünnet-i müekkede olan amellerin terk edilmesi günah değildir ve sevap bile getirir. Allah'ın (cc) yapmış olduğu sünnet-i müekkedeleri bazen yerine getirmek önemlidir. Böylece sünnetlerin terk edilmesi gibi farklı bir durumla karşı karşıya kalınmamış olunur. Sünnet-i müekkedeleri yerine getiren kişiler sevap kazanırlar. Sünnet-i müekkedenin terk edilmesinde de herhangi bir günah yoktur. Allah rızası için yapmanın gerekli olduğunu fark etmek fakat yapmamak da günah sayılmaz.

Sünnet-i Müekkede Örnekleri Nelerdir?

Sünnet-i Müekkede Hz. Muhammed'in (S.A.V) sürekli yaptığı fakat bazı zamanlarda da yapmadığı amellerdir. Vacip ya da farz olan herhangi bir durum yoktur. Sabah namazının farzını kılmadan önce kılınan iki rekat, öğle namazının farzını kılmadan önceki dört rekat ile sonra olan iki rekat sünnet-i müekkededir. Akşam namazının farzından sonra kılınan iki rekat ile yatsı namazının farzından sonra kılınan iki rekatlık namazlar da sünnet-i müekkede örnekleridir. Sünnet olarak kılınan bu rekatların bazı dönemlerde terk edilmesi günah değildir. Terk etmenin sakıncası yoktur fakat yapmanın elbette sevabı bulunur.



Çok Okunanlar

2024-09-22 19:33:36