Siyaset >> Milliyet Siyaset


'Montrö'nün anahtarı Türkiye'nin elinde'


Link [2022-02-26 10:31:23]



Mehtap Gökdemir - CHP İstanbul Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı emekli Büyükelçi Ahmet Ünal Çeviköz, Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından gözlerin çevrildiği Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünyayı şok eden Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı sürecinde çeşitli çevrelerce Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin bir takım yorumlar yapıldığına işaret eden Çeviköz, şunları kaydetti:

"Boğazların açılması, kapatılması gibi tartışmalar var. Montrö'nün bütün hükümleri aynen, hiçbir şekilde sözleşmenin lafzına ve ruhuna zarar vermeyecek bir şekilde uygulanmalıdır. Montrö'nün anahtarı Türkiye'nin elindedir ve Türkiye, Montrö'yü en iyi şekilde yorumlama imkânına sahip olan ev sahibi ülkedir. Dolayısıyla, Türkiye'nin bu sözleşmeyle ilgili olarak dışarıdan yapılacak olan telkinlere göre veya Montrö Sözleşmesi'nin lafzına, ruhuna uymayacak bir davranışa sevk edilmek için yapılan birtakım çağrılara asla kulak asmaması gerekir."

Güvenlik arayışı

Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu hatırlatan Çeviköz, "Dolayısıyla küresel açıdan bakıldığında dengeler Rusya ile Batı, Rusya ile NATO arasında yeniden o 1997'den beri tartışılan Avrupa güvenlik yapılanması ve Avrupa güvenlik mimarisiyle ilgili bir tartışmaya doğru evrilmektedir. İşte burada Türkiye'nin aslında NATO içinde NATO'yu ve NATO'nun diğer ülkelerini Rusya'yla yeniden böyle bir ortak güvenlik arayışına davet etme yükümlülüğü bence çok önemlidir" ifadesini kullandı.

‘Aileler yardım istiyor’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Milliyet’e yaptığı açıklamada, Ukrayna’da yakınları olanların kendilerine ulaştığını belirterek, “Aileleri arıyorlar. Yardım istiyorlar. ‘Biz ne yapacağız’ diyorlar. Onların yardım çığlıklarını duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.



Çok Okunanlar

2024-10-24 07:27:29