Eğitim >> Milliyet Eğitim


Miras Hukuku Nedir? Varis, Saklı Pay Ve Zümre Sistemi Ne Anlama Gelir?


Link [2022-03-24 18:31:09]



Zümre başında bulunan kişiler yaşadığı sürece, alt soylara miras geçmez.

Miras Hukuku Nedir?

Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü ya da garipliği durumunda bu kişinin malvarlığının nasıl ve kimlere intikal edileceğini düzenleyen bir hukuk sistemidir.

Varis, Saklı Pay ve Zümre Sistemi Ne Anlama Gelir?

Medeni Kanun sisteminde yer alan kan hısımlarının yasal mirasçı olmasının temelini ise, zümre sistemi (derece sistemi) meydana getirir. Medeni Kanun’a göre de, mirasta mal paylaşımı ve murisin ölümü ile için üç dereceli bir sistem bulunur.

Kural olarak sağ kalan kişinin mal varlığı üzer de istediği gibi tasarruf etme yetkisi vardır. Ama kanun alt soy, eş, ana ve baba miras payının bir bölümü korunmuştur. Saklı miras payını ihmal edilen kişiler ise, yenmiş davası açarak saklı kalan payını alma şansı elde ediyor. 2007 yılında yapılan değişikliklerde ise, saklı pay oranları şu şekildedir;

Alt soy için yasal miras payının yarısı,

Ana ve babadan her biri için de yasal miras payının dörtte biri şeklinde belirlenmiştir.

Sağ kalan eş için de anne, baba ve alt soy zümresi ile birlikte miraçı olması halinde yasal mirasın tümü ve diğer durumlarda ise, yasal miras payının dörtte üçü olarak belirlenmiştir. Bu paylar kanun ile korunduğundan ihlal edilmesi halinde yenmiş davası da açılarak korunabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 19:34:11