Eğitim >> Milliyet Eğitim


Mevzu Hadis Nedir, Nasıl Anlaşılır? Mevzu Hadis Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-03-05 18:11:27]



Mevzu hadis peygamberin sözü olmamasına karşın peygamberden doğrudan nakledilen olaylar gibi anlatılan lafızları ifade eder. Ancak sahih olmayan hadisler günümüzde hadis rivayetçileri tarafından açıklanmaktadır. Bu bakımdan mevzu hadis olarak sonradan uydurulmuş, ortaya atılmış hadis örnekleri üzerinde durmak da gerekmektedir.

Mevzu Hadis Nasıl Anlaşılır?

Hadislerle mevzu hadisler arasındaki ayrım peygamber sözünden de anlaşılacağı üzere Kur'an’ın ışığında yol gösterici, Kur'an’ın ruhuna ve edebine uygun düşmelidir. Kur'an’ı Kerim'de peygamberin hadislerine yönelik ayetler destekler nitelik taşımaktadır. Rivayet edenlerin de ortak kanısı olarak eğer ilgili hadis Kur'an’a açıkça dayanmamakta ise söz konusu hadisin doğruluğundan şüphe etmek gerekecektir.

Mevzu Hadis Örnekleri Nelerdir?

Mevzu hadis örnekleri arasında şu örnekler sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Hazreti Nuh gemisini karaya indirdikten sonra Allah'a şükretmek için Kâbe'ye inmiş ve yedi defa tavaf ettikten sonra iki rekat şükür namazı eda etmiştir. Bu mevzu hadis örneği Kur'an’ı Kerim'de yer almaması ve Kur'an’ın yol göstericiliği ruhuna da aykırı olması nedeniyle hadisçiler tarafından sahih olmayan hadis olarak kapsamlı ilmi çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-24 11:34:21